ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Във вторник депутатите с извънредно заседание за бюджета

Парламент Пленарна зала

В утрешния ден (29 ноември) Народното събрание ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъжда като първа точка Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година. Вносител на законопроектите е Министерският съвет.

Предвиден е за утре и парламентарен контрол, който бе отложен от петък (25 ноември) миналата седмица за вторник (29 ноември). На въпросите на депутатите ще отговаря служебният министър-председател Гълъб Донев. В парламентарния контрол ще участват още вицепремиерът и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министрите Иван Шишков, Сашо Пенов, Крум Зарков, Росица Карамфилова, Никола Стоянов, Весела Лечева, Георги Тодоров, Росица Велкова и Асен Меджидиев.

В петък (25 ноември) Народното събрание проведе 15-часово заседание. Близо 12 часа парламентът обсъждаше предложенията по параграф първи в Изборния кодекс. По време на дебатите имаше остри реплики между бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и БСП.

Направените изменения по параграф първи са пряко свързани с възможността за въвеждане на преброителни центрове на хартиените бюлетини, за въвеждане на видео наблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, премахване на тъмните стаички и замяната им с паравани, функцията на Обществения съвет към ЦИК, въпросите, свързани с район "Чужбина", и дали да остане електронният протокол от машината.

Също така със 152 гласа "за", 42 "против" и 7 "въздържали се" парламентът ратифицира договора за придобиването на осем нови самолета F-16 Блок 70. Против гласуваха от "Възраждане" и БСП, както и депутати от "Продължаваме промяната". Покупката на нови осем изтребителя ще струват на страната около 1.3 млрд. долара. Договорът се свежда не само до закупуването на самите машини, а и до необходимото им оборудване. От "Възраждане" не подкрепиха даването на зелена светлина на договора и заявиха, че това би било обидна сделка за България.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък предупреди, че "това е празен чек, днес 2 млрд. лева, утре – 200 млрд. лева".

От "Демократична България" посочиха, че трябва да има кой да пази небето над държавата. Подобни позиции изразиха и от "Продължаваме промяната".

Народният представител от БСП Борислав Гуцанов отбеляза, че Народното събрание все повече заприличва на генерален щаб на армията и призова всички, които някога са държали автомат, да се качат на трибуната.

От ГЕРБ-СДС отговориха на атаката, като посочиха, че не те са подготвяли договора за покупката на нови самолети.

"Те са договорени от вашето правителство, документите са получени на 18 юли, от кабинета, който управляваше тогава", изтъкна по време на обсъждането Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *