ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

За 10 г. спецправосъдието не успя да изкорени корупцията, затова го закрихме

Крум Зарков

Новият антикорупционен закон е продукт от дебатите в миналия парламент. Имаше широки обсъждания, имаш и критики… Все пак се надявам, че успяхме да направим един добър законопроект. Това заяви пред БТВ  служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той допълни, че идеята на новия антикорупционен орган е да се състои от петима души, а комисията да бъде ръководена от всеки един от тях на ротационен принцип за срок от една година. Уточни още, че главната му функция ще бъде да разследва най-висшите държавници за корупционни престъпления.

Правосъдният министър посочи, че ще има и законопроект, касаещ действията на главния прокурор.

Не е достатъчно да има само наказателно преследване на главния прокурор. Трябва да се фокусираме върху отчетността му, подчерта министър Зарков.

По думите му въпросния законопроект решава всички проблеми, които не са от конституционно ниво, като също така покрива огромна част от нещата, които са залегнали в становището на Венецианската комисия.

Правосъдният министър изради надежда с този законопроект "веднъж завинаги да решим този проблем, който от години трови общественото съзнание за върховенството на закона".

Министър Зарков не се съгласи с мнението на главния прокурор, според когото откакто е била закрито специализираното правосъдие, престъпността в България се е увеличила.

"Докато съществуваше, Спецправосъдието служеше като димка за всички проблеми, предприемаше някакви временни мерки. За 10 години то не успя да изкорени корупцията, а се използваше за определени политически цели", обясни Зарков.

Спецправосъдието е закрито, но не е закрито правосъдието, има достатъчно съдии в България, които да отсъждат. Специализираното правосъдие не изпълни очакванията, а служеше за нещо съвсем друго, аргументира още той решението за закриването му.

По въпроса дали трябва да се връща хартиената бюлетина правосъдният министър смята, че връщането ѝ би било грешка, изтъквайки, че именно тя е главната причина за огромния брой недействителни бюлетини и сгрешени протоколи.

За финал Крум Зарков не пожела да прогнозира дали БСП ще съумее да повиши резултатите си при нови избори. Вместо това заяви, че по-важното е как ще работи оттук-нататък 48-ото Народно събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *