ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За 101 000 лв. реставрираха къщата на Верен Стамболян в Пловдив

къща на Верен Стамболян

Блага вест долетя от Пловдив. Днес, 27 януари, комисия от Министерство на културата е приела работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян.

Тя е културна ценност с категория „национално значение“, част от Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”, която цели 20 години очакваше да възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Реставрацията става възможна, след като през 2021 г. общинският институт „Старинен Пловдив“ сключва договор с Министерството на културата по проект за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „Верен Стамболян“. Става дума за сума в размер на 101 000 лева.

След проведена обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирма „Рестстрой“ ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата са извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те приключват в края на ноември 2021 година.

В комисията от Министерството на културата, която днес е приела работата по реставрацията на къщата, по силата на чл. 83а от Закона за културното наследство, са били включени представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към МК, представител на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и на Община Пловдив.

Пред комисията е бил представен доклад и пълна документация за процеса на реставрацията. Това е направил директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева и представител на фирмата изпълнител – „Рестстрой“ ЕООД – инж. Константин Константинов.

Няколко думи за къщата на Верен Стамболян

Тя е разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе, като е построена през втората половина на XIX век.

Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на нейната богато декорирана фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *