ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

За ДПС и “Български възход” образованието все още не е приоритет

докторанти

Гръмки обещания за образованието.  По-високи заплати, мотивирани учители и модернизация на образователната ни система – това са най-гръмките заявки, сипещи се откъм партийните централи в навечерието на предсрочните парламентарни избори следващата неделя (2 октомври). В центъра на предизборните си кампании, повечето водещи политически сили оставят един и същи акцент – образованието като гаранция за по-добро икономическо развитие на държавата.

В разгара на предизборната кампания има осем формации, които – по данни на "Галъп Интернешънъл", са основните играчи в битката за 48-ото Народно събрание.


ГЕРБ-СДС залагат на "образованието като най-важна инвестиция за развитието ни". В предизборната си програма формацията набляга на това, че хората в системата са най-важни. Те се ангажират да повишат заплатите – "на ниво над 125%“, да повишат разходите за сектора "с до 5 на 100 от БВП“, а също залагат на приобщаването и развитието на всяко дете. Коалицията е категорична, че "добрият и мотивиран учител е и ще бъде най-важният фактор за качествено образование". Основното, на което акцентират кандидат-депутатите на ГЕРБ-СДС е модернизация на педагогическото образование, подкрепа и стимулиране на интереса към учителската професия.

"Продължаваме промяната" е за безплатно и качествено образование за децата. В предизборните си обещания тя гарантира осигуряване на безплатни учебници и безплатни извънкласни дейности, изграждане на нови детски градини и училища, както и редовно актуализиране на  учителските заплати на ниво от 125% спрямо средната работна заплата.

От коалицията на продължаващата промяна наблягат и на това, че през 7-месечния живот на 47-ото Народно събрание, те – като водеща политическа сила в управляващата четворна коалиция, са успели да направят "всичките детски градини безплатни" – като първа стъпка към качественото образование.

 ДПС е третата по подкрепа в моментното, електронно гласуване, проведено от "Галъп Интернешънъл" и на 15 септември лидерът на партията Мустафа Карадайъ публикува поздравително съобщение към всички деца за старта на новата учебна година.

„Това, което винаги най-много е обединявало обществото, е грижата за децата ни, за тяхното добро образование“ – написа лидерът на партията. Въпреки отношението към децата, демонстрирано във Фейсбук, в предизборната кампания на партията не можем да прочетем много, което да обещава, каквото и да е на децата на България. Формацията набляга основно на антикризисни мерки, с които да стабилизира ситуацията в страната, но за образованието – "йок".

"Възраждане" залага на по-голямото финансиране във всички сфери на науката. Част от предизборните им обещания са "да се постигне ниво на синтез между държавата и научните институции", "да се осигури по-добра материално-техническа база на българските научни институции", както и „да се създаде специален фонд "млади научни работници", който да осигурява развитието и специализацията на младите учени.

От БСП смятат, също като първите две водещи партии, че връзката образование-икономика е водеща. Те предлагат повишаване на учителските заплати, значително увеличение на стипендиите при студентите, както и "създаване на Фонд за финансиране на участието в научни изяви, за издаване на научни трудове и учебни помагала и за повишаване на езиковите, софтуерните и други професионални умения на академичния състав".

БПС планират повишението на заплатите да стане чрез обвързване на заплащането в сферата на висшето образование и науката със средната работна заплата (СРЗ) в обществения сектор. Представят си увеличението да стане по следния начин: асистентът ще получава 1.1 пъти от средната работна заплата, при заплатата на доцента увеличението ще е 1.5 пъти, при професора – два пъти от СРЗ в обществения сектор. Докторантската стипендия ще е 0.8 от средната работна заплата в обществения сектор.

"Демократична България" започва предизборната си програма със заявката: "Политиката в областта на образованието трябва да бъде част от системата за създаване и задържане на качествен човешки капитал в страната".

Както по-голяма част от формациите, така и "Демократична България" предлага модернизирана образователна система, изграждаща добри кадри, добро финансиране с цел мотивация на младите кадри. Тя обещава да актуализира модела на бюджетиране на висшите училища и на научните институции, като предлага то да е обвързано с Брутния вътрешен продукт, като за висшето образование да се отделят 2% от БВП, а за наука – един процент от него.

"Има такъв народ" предлагат 5 основни стъпки в реализирането на по-доброто образование за децата, а именно: промяна на подхода на финансиране „парите следват ученика“, като посочват, че ще ограничат стигмите „елитни“ и „неелитни“ училища, базирани единствено на принципа „брой ученици“ и бюджет. Като втора стъпка те определят мандатност на директорите – по-конкретно само два мандата за директорите. Формацията обещава и по-качествено образование, което да е насочено към конкретните потребности на децата, като се стимулират силните страни на всеки ученик или студент. Като последни две точки в програмата си от „Има такъв народ“ предлагат мерки за редуциране на нежеланото поведение в училище – подпомагане на деца с проблеми. От партията на Слави Трифонов също мислят за възраждане на науката – като двигател за икономическото развитие в страната.

От „Български възход“ все още нямат конкретно обявена предизборна програма или по-точно казано, тя не е обявена на официалната им страница. Единствено можем да цитираме информацията в началото й – а именно "образователната система е неефективна и функционира хаотично, като продължава да е напълно неадекватна на изискванията на икономиката и бизнеса".

Но какво от "Български възход" смятат по-конкретно да направят, за да премахнат недостатъците в образованието, ако станат водеща сила в страната, не става ясно.

На финала можем да заключим, че партиите се въртят около общото обещание за повишаване на заплатите на учителите, за което смятат, че ще доведе до по-мотивирана и качествена работна ръка в науката и образованието. В повечето предизборни програми подобряването на образователната система е поставено на пиедестал. Единствено не разбрахме мнението по темата на ДПС и „Български възход“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *