Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро включен ДДС в България, се покачи през изминалата седмица с 0.6 на сто до 2.179 пункта. Показателят следва тенденцията на трайно повишение през последните няколко месеца.
Оранжерийните домати поевтиняват с 20 стотинки и се търгуват по пазарите по 2.65 лева за килограм. Доматите, които се прибират от открити площи, обаче поскъпват две стотинки и се намират по 2.35 лева на едро. Цената на оранжерийните краставици расте с 23 стотинки до 2.33 лева за килограм. Чушките също поскъпват през миналата седмица. Зелените със седем стотинки до 1.69 лева на едро, а червените добавят 15 стотинки и се търгуват по 2.30 лева.
И картофите поскъпват и се продават по 1.07 лева за килограм. Цената на морковите намалява с 1 стотинка до 1 лев за килограм на едро. Зелето обаче запазва цената си от 0.96 лева.
При плодовете цените вървят към поевтиняване на едро.
Ябълките и прасковите губят съответно по 10 и 12 статинки. Първите се търгуват по 1.32 лева за килограм, а вторите по 1.90 лева. Цената на лимоните се понижава до 2.82 лева, а гроздето поевтинява до 2.07 лева за килограм.
В сезона на консервите олиото /пластмасова бутилка 1 л/ намалява цената си до 4.65 лева за литър. в Силистра цената гони 5,94 лева. Захарта поевтинява до 2.54 лева за килограм през миналата седмица. Най-скъпа е сладката подправка в Пловдив и Силистра – по 3 лева.
Брашно тип "500" /пакет от 1 кг/ остава на цената от 1.42 лева за килограм, в София обаче се намира по 2.30 лева. Оризът пази цената си от 2.92 лева за килограм, в Монтана е с най-висока цена – по 3.50 лева.
Яйцата /размер "М"/ добавят стотинка и се намират по 0.34 лева за брой на едро. В София са най-скъпи – по 0.39 лева.