ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Зарков: България е готова и има право да влезе в Шенген

Крум Зарков

България е готова и има право да влезе в Шенген. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Имаме разбирането на държавите членки, на Европейската комисия, а сега се очаква и силна резолюция от Европейския парламент. Българите трябва да имат същите права като европейците, категоричен е Зарков. "Приемаме препоръките на Европейската комисия, правим законите, следваме Плана за възстановяване и устойчивост, но очакваме същото. Когато сме изпълнили от своя страна всички критерии, не бива да бъдем спирани по политически причини. Това не може да продължава. Не може България да има всички задължения от влизането си в Европейския съюз, а гражданите ѝ да не се ползват с всички права", подчерта той пред БНТ.

Имаме нужда от действащ парламент, ще има много важни индикации още идната седмица – избора на председател на Народното събрание, първите заявки, констатира правосъдният министър. И допълни, че има много предизвикателства пред новия парламент и малко време задачите да бъдат постигнати. Той изтъкна, че предстои много работа по законите от Плана за възстановяване и устойчивост, както и по проектобюджета за следващата година.

От Министерството на правосъдието ще предоставят на банките на депутатите проектозаконите, по които са работили през последните месеци. "Това е дълъг процес, ние имахме смелостта да го завършим", каза министърът и даде пример със Закона за личния фалит, по който в различни варианти се работи 10-12 години. Зарков посочи, че сега има идея, чака се становище на Венецианската комисия във връзка със съдията, който да проверява отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. У нас витае усещането, че има недосегаеми, въпросът е в това кои дела не стигат до съда, този монопол трябва да може да бъде разбит, категоричен е Зарков.

Според него проектозаконите на служебния кабинет са добра рамка, от която депутатите от 48-ото Народно събрание могат да се възползват. "В съдебната система има въпроси, които да ангажират всички, в това число и опозиция. Такъв е въпросът за избора от парламента на членове на Висшия съдебен съвет, отбеляза той . По думите му заради непрекъснатите избори не бива да се предизвиква конституционна криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *