ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Здравният министър ще може да въвежда противоепидемични мерки

Парламент пленарна зала

След повече от два часа разисквания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната" и група народни представители.

Министърът на здравеопазването ще може да въвежда противоепидемични мерки, за да предотвратява разпространението на заразни болести, без да има обявено извънредно положение. Това приеха окончателно депутатите с промени в Закона за здравето. Мерките ще могат да се въвеждат за отделна област, община или населено място.

Измененията на „Продължаваме промяната” са свързани с края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна на 1 април. Според тях здравният министър може да налага противоепидемични мерки по предложение на главния държавен инспектор. Мерките могат да се въвеждат за определен период от време и със заповед на директора на съответната Регионална здравна инспекция за територията на отделна област, община или населено място. Министърът обаче няма да може да забранява придвижването на територията на страната или влизането на чужди граждани у нас. 

Временните епидемични мерки не могат да включват спиране на работата на обществени обекти и изискване на документ за достъп до тях. Налагането на противоепидемичните мерки ще е временно и за целта Здравното министерство ще трябва да представя национални програми и планове за реакция при заразни болести. Ако такива няма, ще трябва правителството да ги приема по предложение на министъра на здравеопазването и то в срок до 1 месец.

Така, според вносителите от „Продължаваме промяната”, ще могат да се взимат поетапни мерки в различните области.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

– Забрана за влизане на територията на страната;

– Ограничаване придвижването на територията на страната;

– Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

– Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев от ПП промените дават възможност при зараза да се взимат мерки – стъпка по стъпка и при определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Цвета Галунова заяви, че чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта.

Председателстващият заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Ирена Анастасова от „БСП за България“ призова депутатите от „Възраждане“ да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания“.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ посочи, че предвиждането на план за действие „предполага именно правила, за да бъдат в най-голяма степен защитени именно правата на българските граждани“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *