ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Зеленски няма да говори на откриването на новия парламент

Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде поканен да направи видеообръщение на живо по случай откриването на 48-ото Народно събрание. Това обяви избраната за депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова. Парламентарно представените партии се събраха, за да обсъдят идеята, която дойде преди ден от ГЕРБ-СДС. Взето е решение обаче още на първия председателски съвет да се обсъди отправяне на покана към Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съобразно неговата програма и програмата на парламента. Според ДБ най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на Народното събрание. Тогава ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. "Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна", каза Йорданова.

"Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес за достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично", подчерта Никола Минчев от "Продължаваме Промяната". "По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция", допълни той. Минчев бе категоричен, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" е единна. 

"Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и кога ще започнем да се занимаваме с проблемите на България", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Представители на партията не са били на срещата, инициирана от ГЕРБ-СДС, но Костадинов пристигна специално, за да говори пред чакащите пред сградата репортери. "Мисля, че няма да се стигне до изслушване на Зеленски, защото смятам, че здравият разум ще надделее. Но ако го направят, ние пък ще поканим руския и беларуския посланик да дойдат", закани се Костадинов. И допълни, че всяка парламентарна група имала право да покани до петима гости. "Това е начинът да бъде спазено международното право, което беше погазено с вчерашното решение. Не е това най-важното нещо в момента. Най-важното е дали България ще продължи да съществува като държава", смята лидерът на "Възраждане"

С писмена позиция излязоха от "Български възход" ."Ние, депутатите от коалиция "Български възход", смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това, подготвителните срещи за откриване на Народното събрание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес", заявяват от "Български възход".

В началото на седмицата партиите от новия парламент се скараха заради предложението на ДБ, подкрепено от ПП, Митрофанова да не бъде поканена на откриването на пленарната сесия. От ГЕРБ излязоха с леко закъсняла позиция във Фейсбук – че също са против покана да бъде изпратена на руския посланик. Непосредствено след това Вежди Рашидов от ГЕРБ, който предстои да открие първото заседание, каза, че да не бъде изпратена покана на Митрофанова, било равносилно на обявяване на война. Наложи се лидерът на партията Бойко Борисов да дава изявление, за да подчертава колко евроатлантическа е партията му. После пък от ГЕРБ, за да затвърдят позицията си, сметнаха за добре да поканят Зеленски да държи реч. В крайна сметка беше решено Митрофанова и посланика на Беларус да не бъдат поканени. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *