ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

beamUp lab подкрепя стартиращите, малки и средни компании

пазари

В третото издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании – "Биймъп Лаб" (beamUp lab) влизат 22 нови компании (стартъпи), съобщават от "Българска фондова борса".

Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, изкуствен интелект за анализ на данни, киберсигурност, IoT, InsureTech и други. Сред компаниите в селекцията има също производители на биопродукти, на вафлени чаши за кафе, търговци на храни и аксесоари за домашните любимци, електроника под наем, споделена мобилност и споделени офис пространства.
Общо 80% от компаниите са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори, което е най-високия процент от трите издания на програмата. Общо избраните компании са набрали от рискови инвеститори над 64 милиона лева до този момент. Част от третото издание на beamUp lab ще бъдат и познати за широката публика компании, които са реализирали успешно три и повече рундове финансиране като OfficeRnD, Hobo Bulgaria и Boleron.
Средният размер на приходите от продажби на представените компании е около 1 млн. лв., като при 1/3 от компании годишните приходи са над 4 млн. лева. Общо 17 от компаниите отчитат нарастване на приходите през 2021 г., като средният ръст за последната година е над 62 на сто. При 6 от дружествата увеличението е с над 100% на годишна база, което е един отличен атестат. Половината компании са преминали break-even ниво и са във фаза на разрастване.
„Удовлетворени сме, че beamUp lab дава конкретни ползи на стартиращите, малки и средни компании, и тяхната оценка за програмата e много положителна. Това ни мотивира да я развиваме чрез нови знания и водещи практики, и да я обогатяваме с водещи европейски и български партньори, така че компаниите да бъдат във витална екосистема, която да катализира техния успех“, казва Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ по време на заключителната церемония на второто издание на beamUp lab.
На церемонията БФБ и партньорите й отличиха най-добре представилите се от beamUp lab vol. 2 в шест категории: Super Star за цялостни постижения и първи български еднорог – Payhawk; Moon for Investors за компания, впечатлила инвеститорите – Econic Оne; Sun of Community за услуги с важно значение за обществото – Coursedot; Green Star за иновации за намаляване на въглеродния отпечатък – Transmerics и Favourite Star за любима компания на публиката – LaDigue. БФБ връчи наградата beamUp Star на Министерството на иновациите и растежа за принос в развитието на пазар beam чрез инициативата за създаване на нов инвестиционен инструмент между фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия.
Всички, 22 компании, получиха сертификат и електронен знак за успешно преминали програмата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *