ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Берлин заема 3 млрд. долара на “Трафигура” за втечнен природен газ

Търговецът на суровини "Трафигура груп" е подписал гарантиран от германското правителство заем за доставка на природен газ в размер на 3 млрд. щ. долара. Това е поредната стъпка в усилията на Берлин да осигури природни ресурси от алтернативни източници след нахлуването на Русия в Украйна. 

"Трафигура", която ползва преимуществено глобалния си портфейл от газ и втечнено синьо гориво, е направила първата доставка за Германия на 1 ноември, информира в официално изявление компанията на 5 декември. 

Това е втората за последните месеци подобна сделка след като през октомври една от най-големите групи за търговия на суровини обяви, че е подписала заем за 800 млн. щ. долара за сабдяване на германската държава с метали. Напоследък правителствата все по-често търсят търговските къщи, които в исторически план са били най-едрите ползватели на руска енергия, зърно и метали, с поръчки да им намерят алтернативи от международните пазари. 

Берлин трябваше да преработи коренно енергийната си политика от началото на военните действия в Украйна и да сложи край на дълггодишната си зависимост от евтиния руски природен газ. Германският канцлер Олаф Шолц пропътува света, най-вече Саудитска Арабия и Катар, в търсене на енергийни сделки, а през миналата седмица Доха оповести дългосрочно споразумение за снабдяване на най-голямото европейско стопанство с втечнен газ от началото на 2026-а. Досега страната задоволяваше над 50% от газовите си нужди от руско синьо гориво по тръбопроводи. 

Германското правителство започва да изпитва все по-силна тревога и за доставките на други жизнено важни за промишлеността материали като цветните метали, които се ползват в новите технологии за преход от изкопаеми горива към зелена енергия. Берлин обмисля да създаде гарантиран от държавата фонд, който да помогне за откриването на алтернативни на Китай доставчици – инициатива, лансирана от министъра на икономиката Роберт Хабек. 

Германия предоставя подкрепа на търговците на суровини чрез програма, известна като обединени кредитни гаранции, управлявана с порседничеството на "Юлер Ермес" – дружество за експортни заеми, което в момента е част от "Алианц". Гаранциите обезпечават основния дял, но не и целия размер от кредитите и целят най-вече да насърчат износа на германските производители.  

Четиригодишният заем с "Трафигура" за доставки на природен газ е организиран и гарантиран съвместно от "Дойче банк", от още една банка и от над 25 други кредитори. За търговските къщи пък сделките са основен начин за получаване на финансиране във времена на високи цени и колебания на суровините, които увеличават нуждите им от кредити и отказват доста банки от допълнителни финансови жестове към сектора.

Заемът означава, че "Трафигура" е поела ангажимент да доставя "значителни обеми синьо гориво в европейската газова мрежа и основно в Германия, през идните четири години", посочва компанията в официалното си съобщение. Търговската къща ще осигурява газ на "Сикюрити енърджи фор Юръп" – бивше поделение на "Газпром", което неотдавна бе национализирано от германския кабинет. "Трафигура" уверява, че доставя "значителни количества синьо гориво на Германия от пространния си портфейл и дългосрочни контракти за втечнен американски природен газ". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *