ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Бюджетният излишък на Русия бавно, но сигурно се изпарява

Пари

Бюджетният излишък на Русия в края на година е на път да изчезне. Причина за това са астрономическите разходи за войната в Украйна и намаляващите приходи от петрол и газ. През деветте месеца до септември Русия регистрира излишък от 55 милиарда рубли (863 милиона долара), според данни, публикувани в сряда от министерството на финансите. На месечна база бюджетът е отрицателен от юни, според изчисленията на Financial Times базирани на официални данни. Бюджетното салдо вероятно ще стане отрицателно през 10-те месеца до края на октомври, ако тенденцията се запази.

Енергийните потоци на Русия към Европа намаляха, откакто страната нахлу в Украйна през февруари, а това значително намали приходите и натежа върху държавните финанси. През май Китай увеличи покупките на суров петрол от Русия с годишен темп от 55 процента, а според съобщенията Индия също купува все повече руски петрол. Москва обаче трябваше да предложи значителна търговска отстъпка в сравнение с преобладаващата световна цена.

Олга Бичкова, икономист в Moody’s Analytics, очаква дефицитът на Русия да се разшири до 9 процента от брутния вътрешен продукт през следващата година „в резултат на ограничения растеж, вноса и възможността да се изразходват приходите от петрол и газ“. Във вторник Международният валутен фонд изчисли, че икономиката на Русия ще се свие с 2,3% през следващата година, третото най-лошо представяне в света след Шри Ланка и Екваториална Гвинея.

Фондът също така прогнозира, че публичните финанси на Русия ще останат в дефицит до 2026 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *