ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Броят и активите на чуждестранните фондове намаляват

Пари

Макар и малък, пазарът за управление на активи у нас привлича и големи европейски играчи. Към края на септември активите, които управляват българските и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в страната, възлизат на 8.18 млрд. лева. Техният размер обаче намалява със 105.5 млн. лева спрямо юни тази година.

Статистиката в БНБ показва, че броят на чуждестранните инвестиционни фондове на българския пазар продължава да намалява – и на годишна база, и спрямо второто тримесечие на тази година. В края на септември те са 1354 при 1385 към края на юни и 2299 към края на септември миналата година.

И логично в тях са акумулирани по-малки парични суми. Към края на септември чуждестранните фондове управляват общо 5.53 млрд. лева. Припомняме, че в края на юни  привлечените тях активи са на стойност 5.60 млрд. лева.

Българите предпочитат да спестяват в депозити, като сумите в банките продължават да растат. Сметките и разходите за издръжка на домакинствата също се увеличават и явно парите за инвестиции са първите жерти на тези икономии.

Прави впечатление, че привлечените в тях от сектор Застрахователни компании и пенсионни фондове парични средства към края на третото тримесечие имат най-голям дял в активите на чуждестранните инвестиционни фондове. Но те намаляват – с 325.1 млн. лева до 3.40 млрд. лева на годишна база. По-малко са вложенията и спрямо юни тази година.

Инвестираните от домакинствата и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, в чуждестранни фондове средства се увеличават – с 89.8 млн. лева на годишна база до 1.03 млрд. лева към края на септември. И тази група инвеститори намалява вложенията си срямо юни тази година.

Числата от анализа на БНБ показват, че това са основните инвеститори в чуждестранните инвестиционни фондове към края на септември. Застрахователните компании и пенсионните фондове са вложили в тях 61.4% от активите, а домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата – 18.6 на сто от управляваните суми. Спрямо юни относителният дял на първата група инвеститори намалява, докато домакинствата и тогава са имали дял от 18.6 на сто.

Броят и активите на българските инвестиционни фондове следват същата тенденция. В края на септември те са общо 157 при 158 в края на юни. Обемът на управляваните средства се свива от 2.68 млрд. лева през второто тримесечие на  2.64 млрд. лева през третото  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *