ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Джей Пи Моргън” съветва да се купуват обезценени руски фирмени дългове

пазари

Стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" препоръчват на клиентите си да увеличат позициите си в някои свързани с Русия корпоративни дългови книжа, въпреки че САЩ и партньорите им затягат санкциите, за да ограничат инвестициите в руски активи. 

Членове на банковия екип за проучвания и анализи под ръководството на Зафар Назим са повишили дълговата оценка на някои руски компании, включително на петролния и газов гигант "Лукойл" и на производителите на стомана "Новолипецк" и "Магнитогорск желязо и стопана", на "превъзхождаща конкурентите" в писмено съобщение, изпратено до клиентите на 4 март. 

Препоръките на банкерите показват как Уолстрийт продължава да се възползва от възможностите за изгодни покупки, възникващи от руската инвазия в Украйна. Наказателните действия срещу Москва не са забранили категорично търговските сделки с активи като фирмени дългове, свързани със страната. 

Стратезите на "Джей Пи Моргън Чейз" посочват в коментара си, че "Лукойл" е "най-добрият залог за подем" на обезценен руски корпоративен дълг, защото компанията развива значителна международна дейност и има сравнително ниски задгранични задължения. Те смятат, че облигациите на руската енергийна група, които на 4 март се търгуваха в широкия диапазон от 20 до 40 цента за един долар, със сигурност ще се възстановят до номинала си. 

Дълговите книжа на "Новолипецк" също имат пространство за подем предвид интернационалните операции на металургичния гигант, посочват банковите експерти. Те са далеч по-скептични за други фирми като нидерландската телекомуникационна компания "Веон", която реализира по-голяма част от приходите си в Русия и чиито облигации се търгуват по около 55 цента за долар – равнище, което анализаторите определят за близко до фирмения потенциал за възстановяване. 

Санкциите и другите рестрикции на някои чуждестранни плащания внесоха объркване на дълговите пазари. Чуждестранните притежатели на деноминирани в националната валута руски правителствени облигации все още не са получили лихвените си плащания, които трябваше да бъдат преведени в началото на седмицата, по информация на агенцията за финансов данни CBonds и на петима инвеститори в американски и европейски фирми, огласена на 4 март.   

Засега руските компании не са получили забрана от правителството си да обслужват чуждестранните си задължения, пишат анализаторите на "Джей Пи Моргън Чейз". Все пак, остават рисковете около бъдещите държавни разпоредби, финансовото положение и желанието на фирмите да плащат. И ако Москва им забрани да погасяват кредитите си, може да се стигне и до фалити. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *