ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕС одобри въвеждането на общо зарядно

Зарядно устройство

Окончателно е прието решението за общо зарядно, което да влезе в сила от 2024 година. Това съобщиха от Съвета на Европейския съюз. Това значи, че от 2024 г. портът USB-C ще стане задължителен за цял куп преносими устройства – нови телефони, таблети и слушалки. След взетото решение вече няма да се налага потребителите да закупуват зарядно с всяко ново електронно устройство, защото то ще бъде еднакво за всички.

Пълният пакет за всички преносими устройства, които ще включва новата наредба е следният: мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични мишки и клавиатури, както и преносими навигационни системи. Условието ще важи и за всички лаптопи 40 месеца след влизането в сила на директивата.

До това решение на Европейския съвет се стигна след куп обсъждания, защото статистиката сочи следните данни: през 2020 г. потребителите в ЕС са купили приблизително 420 милиона електронни устройства и притежават средно три зарядни за тях, от които редовно използват две.

От тях 38% съобщават, че са срещали проблеми със зареждането на своите устройства заради липса на съвместимо зарядно устройство. За да се справи с тези проблеми, на 23 септември 2021 г. Европейската комисия представи предложение за общо зарядно устройство. На 26 януари 2022 г., по-малко от шест месеца след началото на преговорите в съвета, държавите членки единодушно постигнаха съгласие по позицията на Съвета за директивата за общо зарядно устройство. На 7 юни 2022 г. Съветът и Европейският парламент постигнаха по директивата за общо зарядно устройство предварително споразумение, което на 29 юни 2022 г. бе одобрено от представителите на държавите – членки на Европейския съюз.

Припомняме, че целта на целия процес е по-дълготрайната употреба на зарядни устройства, които да "спасят‘‘ потребителите да харчат безбожни пари за ненужни покупки.  По този начин ще отпадне и зависимостта на купувачите от това да си пазаруват само от една марка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *