ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Франция започна директни газови доставки на Германия

пазари

На 13 октомври френският трансмисионен газов оператор GRTgas е започнал да доставя за първи път природен газ директно на Германия, изпълнявайки обещанието на Париж да помогне за облекчаване на недостига на гориво. Това е станало възможно след като французите са вкарали отново в строя изоставения тръбопровод за пренос на синьо гориво до Германия. Максималният капацитет на бившия източно-западен газопровод, който се намира в североизточна Франция, е 130 гигаватчаса на ден, което е равностойно на 20 тераватчаса през по-студените месеци или грубо 2% от нуждите на германските потребители. 

След приключване на работата по обръщането на утвърдилите се в историята ориентирани в западна посока потоци на френско-германската граница, синьото гориво започна да се движи на изток, посочва в официално изявление GRTgas. Мрежовият оператор е организирал наддаване за първоначален капацитет от 31 гигаватчаса на ден, който може да се увеличи до 100 гигаватчаса дневно, без да се посочва специфична дата след премахването на логистичните ограничения. 

"За първи път Франция изпраща газ директно на Германия", заявил пред журналисти главният изпълнителен директор на GRTgas Тиери Труве. Той е оптимист, че "при нормална зима ще може да задоволи търсенето във Франция, да подкрепи генерирането на електроенергия и да гарантира европейската солидарност". Труве допълва, че това би било възможно и в студена зима, стига потребителите да ограничат консумацията. 

Новият ориентиран на изток капацитет е част от споразумението между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за редуциране на рисковете от енергиен недостиг, особено след като Русия оряза доставките на гориво до Европа – акт, който засегна най-тежко Германия, а "Електрисите дьо Франс" бе хваната в капана на по-ниската от обичайната генерация на електричество от атомните централи. Като част от сделката, Берлин се е съгласил да отложи извеждането от експлоатация на две от останалите й три ядрени централи, което трябваше да стане до края на тази година.

Газовите доставки на еквивалентните 100 гигаватчаса на ден представляват около една десета от френския внос на втечнено синьо гориво през четирите терминала на страната, информира шефът на GRTgas. Франция внася гориво и по тръбопровод от Норвегия, както и периодично – от Испания.

Официални представители на германското правителство пък коментират, че "не очакват Париж да разреши германските газови проблеми, но всяка потенциална доставка е знак за пазарите, че ще изкарат зимата".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *