ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Икономиката ни бележи растеж през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.3% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г. и с 0.6% спрямо второто тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни. Това показват статистическите данни от сайта на Националния статистически институт. През същия период брутната добавена стойност (БДС) се повишава с 3.1% на годишна база и с 0.6% на тримесечна база по предварителни данни.

Растежът на БДС се определя от увеличението при следните икономически дейности: Промишленост – 17.7%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – 1.4%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – 1.4%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 0.9%, Финансови и застрахователни дейности – 0.8% и Операции с недвижими имоти – 0.6%. Спад на годишна база е регистриран в Строителството с 13.4%, в Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – с 0.7%, както и в Култура, спорт и други дейности – с 0.1%.

Спрямо третото тримесечие на 2021 г. БВП се повишава през периода юли – септември с 2022 г. с 3,3%, което представлява забавяне спрямо растеж с 4,6% през второто тримесечие и с 5,2% през първите три месеца на настоящата година. Предварителни данни на НСИ обаче са леко ревизирани във възходяща посока спрямо експресната оценка за икономически растеж от 3,2 на сто.

Основна подкрепа за икономическата експанзия през третото тримесечие на тази година оказва нарастването на крайното потребление с 1,0% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,9 на сто, както и положителното външнотърговско салдо.

Според предварителната оценка на НСИ за третото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен продукт в номинално изражение възлиза на 44,959 млрд. лева, като на човек от населението се падат по 6601 лв. (или 3399 евро) от стойностния обем на показателя. Реализираната добавена стойност, създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) е в размер на 39,530 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *