ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Иран иска внос на български машини за селското стопанство

иран

Хашем Насири, временно управляващ Посолството на Иран в София, посети Българската търговско-промишлена палата. Той се срещна с председателя й Цветан Симеонов. На срещата бе дискутирано състоянието и развитието на двустранните търговско-икономически отношения. Изтъкна се, че през тази година се чества 125-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Иран.

Между двете държави функционират редица механизми за секторно сътрудничество, сред които са: Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Смесена комисия в областта на транспорта, Смесена комисия в областта на енергетиката.

Насири информира за работата по подготовката на 20-тата Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която предстои да се проведе през следващата година в Техеран. Предвижда се в рамките на Комисията да се състои и двустранен бизнес форум, като БТПП ще окаже съдействие по организацията. На него ще се представят възможностите за търговия на Иран и България като член на Европейския съюз. 

Насири заяви, че от иранска страна се констатира желание за внос в страната на традиционни български стоки като машини за обработка в селското стопанство, добре познати на местния пазар от предишни години.  

По информация на Министерството на икономиката и индустрията през 2021 г. двустранната търговия между България и Иран достига 171.5 млн. щатски долар. Това е ръст от 28% спрямо 2020 г., като търговското салдо е положително за България. 

Българският износ е на стойност 101 млн. щ.д., което е спад спрямо 2020 година. Вносът от Иран за 2021 г. е на стойност 70.5 млн. щ.д., с  ръст от близо 194 процента. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *