ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

КФН спря офертите за останалите акции в „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“

КФН Комисия зя финансов надзор сграда

Комисията за финансов надзор издаде временна забрана за публикуване на търговите предложения от „Йистърн Юръпиън Електрик Къмпания“ Б.В., Кралство Нидерландия , дъщерно дружество на „Еврохолд България“ АД,  за закупуване чрез инвестиционен посредник „Евро-Финанс“ АД на останалите акции в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД, които не притежава, съобщиха от регулатора.

В първото дружеството мажоритарният собственик иска да събере 20 581 броя акции (1.07%) от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Компанията майка иска да изкупи останалите 154 броя акции (3.08%) от капитала на „ЧЕЗ Електро България“ АД, които се държат от малките инвеститори в дружеството.
Двете оферти са подготвени съгласно изискванията на чл. 149а, ал. 1 от Закона за публично предлагане на ценни книжа за събиране акциите и на малките инвеститори, които не са участвали в първоначлното търгово предложение.

Плановете на мажоритарния собственик са след приключване на тази процедура да поиска отписване на тези фирми от регистъра на публичните дружества, който се води от Комисията за финансов надзор.

Към момента мажоритарният собственик контролира 1 907 419 акции или 98.93% от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и 4846 акции, представляващи 96.92% от капитала на „ЧЕЗ Електро България“.

През миналата година „Еврохолд“ придоби чрез подхолдинга си Eastern European Electric Company двете дъщерни дружества на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България, които имат над 3000 служители и обслужват почти 3 млн. потребители на територията на страната.

Припомняме, че в Търговския регистър беше вписана промяна на наименованието на двете дружества – „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД. Първото ще се нарича „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (на латиница като: Electrorazpredelitelni mreji Zapad AD и/или Electrodistribution Grid West AD). Наименованието на „ЧЕЗ Електро България“ АД се променя на „Електрохолд Продажби“ АД, изписано на английски: Electrohold Sales AD.
Това е поредна стъпка в стратегията на „Еврохолд България“ АД след придобиването на седем компании на чешката „ЧЕЗ Груп“ в България през юли миналата година. „Електрохолд“ ще е новото име на дружествата на ЧЕЗ в България от края на април тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *