ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

LME може да отреже руските суровини

пазари

Лондонската метална борса (LME) открива публична дискусия за потенциална забрана на новите доставки на руски метали, твърдят запознати с въпроса лица. Всяко решение на тържището да блокира руските суровини ще наложи значителни ограничения на глобалните пазари, защото Русия е ключов производител на алуминий, никел и мед. Именно опасенията, че санкциите могат да разбъркат руския износ на никел, помогнаха за възникването на огромния спазъм на предлагането на LME през март.

145-годишната борса планира да организира дебати дали и при какви обстоятелства трябва да блокира нови доставки на руски метали, които да се изпращат в нейната мрежа от складове, твърдят добре информираните източници. Това не означава, че LME е взела някакво решение какво да прави, но е показателно за смяната на подхода. Досега тържището твърдеше, че не планира каквито и да било действия извън обхвата на санкциите, които до голяма степен не засегнаха едрите руски производители на метали като "Юнайтид Ко. Русал интърнешънъл" и "Ем Ем Си Норилск никел".

Цените на базовите метали, включително на никела и алуминия, скочиха след като агенция "Блумбърг" огласи плановете на LME за потенциалната забрана. Алуминият поскъпна с 8.5% – най-големият в историята скок в рамките на деня – преди да заличи част от печалбата и да приключи търговската си сесия на 29 септември на 2,197 долара за тон – ръст с 3.44 процента. Никелът се повиши с 2.6% а цинкът – с 2.68 процента.

В паметна записка до членовете на борсата след информацията на "Блумбърг", главният изпълнителен директор на тържището Матю Чембърлейн потвърди за намеренията за публична дискусия "с цел да събере пазарните виждания дали руския метал да бъде допуснат до по-широкия физически пазар". Чембърлейн допълва, че все още не е взето решение за обсъжданията и, ако LME все пак ги осъществи, ще информира какви отговори са получени. Има различни опции, включително да не се предприемат никакви действия.

Промяната на нагласите на LME към руските метали е в отговор на обрата в широкия метален сектор. Малко след руската инвазия в Украйна, медният комитет на борсата, съставен от представители на бранша с консултантски функции, гласува за забрана на нови доставки на руската суровина. По онова време групите от консултанти за другите метали бяха против идеята. При последните съвещания обаче балансът на силите се промени срещу Русия, като комитетът за алуминий също подкрепи като цяло идеята за блокирането. Нещо повече, през последните месеци потребителите на метали в Европа обявиха, че ще бойкотират руския метал когато договарят годишни контракти за доставки за идната година. С което увеличиха вероятността непродадените руски суровини да направят дъмпинг на борсата. "Блумбърг" пък информира през миналата седмица, че "Русал" работи по план да изплаща известни количества алуминий директно в складове на LME в Азия.

Производителите по правило могат да продават директно на потребители и на търговци, но фактът, че металите им могат да се изпращат на LME, е важна подкрепа за търсенето и помага на купувачите да осигурят финансиране. Всяка мярка за блокиране на руските доставки по контракти с тържището ще нанесе щети на производителите като "Русал" и "Норилс никел". Това би било главоболие и за едрата търговска къща "Гленкор", която купува милиони тонове алуминий от "Русал" по голям дългогодишен контракт. Затова то може със сигурност да се окаже доста спорно и да провокира руските производители да внесат съдебни искове срещу LME. Срещу тържището вече са внесени съдебни искове от хеджингови фондове и търговски фирми за решението да анулира търговски сделки с никел за милиарди долари през март когато цените скочиха до небесата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *