ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МАЕ: Редукциите на ОПЕК+ заплашват със световна рецесия

пазари

Решението но ОПЕК+ да редуцира рязко петролното предлагане заплашва да тласне нагоре цените до равнища, които да потопят глобалното стопанство в рецесия, предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ). В публикувания си на 13 октомври месечен доклад експертите на международната организация посочват, че "сериозното орязване на доставките увеличава рисковете за енергийната сигурност в глобален план", като резултатът ще са по-високи пазарни колебания. И че "петролните цени могат да се окажат повратната точка за световното стопанство, което вече е на ръба на рецесия". 

Това е необичайно силен укор за МАЕ. Базираната в Париж агенция оряза прогнозите си за глобалното потребление на черно злато за идната година с 470 хил. барела на ден (или грубо с 20%) заради "по-силните икономически препятствия" – от инфлацията до по-високите лихвени проценти. 

Петролните фючърсни котировки скочиха за кратко през миналата седмица след като Саудитска Арабия и партньорите й от ОПЕК+ обявиха, че ще орежат с впечатляващите 2 млн. барела на ден доставките на черно злато, пренебрегвайки призивите на Вашингтон, Брюксел и Лондон за повече гориво. Впоследствие цените омекнаха, но за сорт "Брент" остават над 90 щ. долара за барел.  

Американският президент Джо Байдън критикува ожесточено неподчинението на Рияд и обвини кралството, че помага на Русия да финансира войната в Украйна. И заплаши, че ще преразгледа десетилетните си дипломатически отношения със саудитските управници. 

МАЕ пък посочва, че орязаните доставки "ще намалят рязко скоростта на попълване на толкова необходимите петролни запаси до края на годината и през първото полугодие на 2023-а". Резервите на развитите държави са "със сериозните" 243 млн. барела под средното им количество за петгодишен период. 

Саудитска Арабия и другите членове на алианса от 23 нации-производителки на петрол отхвърлят обвиненията в политически пристрастия и обосновават ограничението на предлагането с екстремната икономическа несигурност. Особено на фона на предупреждението на МВФ от 12 октомври, че най-лошото от сегашния смут "тепърва предстои".

Глобалното потребление на черно злато ще се увеличи с 1.7 млн. барела на ден през 2023-а, прогнозира МАЕ – под септемврийските предвиждания за 2.1 млн. барела дневно. През тази година търсенето ще нарасне с 1.9 млн. барела на ден – до средно 99.6 милиона.

ОПЕК+ вероятно ще осъществи едва половината от обявената редукция от 2 млн. барела, защото повечето страни членки вече произвеждат далеч под определените им квоти, смятат експертите на МАЕ. Според оценки на независими експерти пък съкращенията ще са реално едва 10% от официално огласените. Въпреки това, глобалните доставки може да понесат по-нататъшен срив през идните месеци след като влезе в сила забраната на Европейския съюз за внос на руско черно злато, не изключва МАЕ. Руският петролен износ е намалял с 230 хил. барела на ден – до 7.5 млн. барела дневно през септември, по оценка на експертите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *