ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МАЕ: Руският петролен продукт ще падне с 1.4 млн. барела дневно през 2023-а

бензин

С 1.4 млн. барела на ден ще се свие руското производство на суров петрол през идната година след като влезе в сила забраната на Европейския съюз за превозваното по море експортно гориво, съобщи на 15 ноември Международната агенция по енергетика (МАЕ). Мярката за лишаването на Москва от петродолари ще създаде по-голяма неизвестност на петролните пазари и ще засили възходящият натиск върху цените, включително и на дизела, пише още базираната в Париж агенция в месечния си доклад за горивото. 

"Наближаващото ембарго на ЕС върху вноса на руско черно злато и петролни продукти, както и на морски услуги, ще увеличи натиска върху глобалния петролен баланс и, в частност, на вече и без това силно свитите пазари на дизел", посочва МАЕ. Според експертите, "предлаганият таван на петролните котировки може да помогне за успокояване на напрежението, но множеството неизвестни и логистични предизвикателства остават…обхватът на несигурността никога не е бил толкова широк". 

Забраната на Брюксел за внос на руско черно злато влиза в сила на 5 декември, а на руски петролни продукти – на 5 февруари 2023-а, което ще лиши Москва от приходи от суровината и ще принуди един от най-едрите производители и износители на горивата в света да търси алтернативни пазари. В допълнение, планът на Г-7 да добави нови ограничения към европейското ембарго, ще позволи да се предоставят корабни услуги за износ на руски петрол единствено при по-нисък ценови таван на суровината. Тази мярка също влиза в сила на 5 декември.

Това означава, че ЕС ще трябва да замени дневна консумация от 1 млн. барела суров петрол и 1.1 млн. барела петролни продукти, особено на по-оскъдния и скъп дизел, чиито цени се повишиха със 70% спрямо същия период на миналата година, напомпвайки глобалната инфлация, посочва МАЕ.

Според експерти на организацията, пренасочването на глобалните търговци потоци в хода на усилията на Москва да изнася повече черно злато на пазарите извън Европа, както и на ЕС да се снабдява от други места, може да отслаби натиска върху предлагането на черно злато и на петролни продукти, но по-силното търсене от оределия флот от танкери ще е сериозно предизвикателство. "Конкуренцията за барели дизелово гориво с произход извън Русия ще е жестока, като Старият континент ще трябва да заявява големи товари от САЩ, Близкия изток и Индия, извън техните традиционни купувачи", заключава МАЕ.

Енергийните експерти прогнозират, че мрачна икономическа перспектива ще свие с почти четвърт милион барела дневно глобалното потребление на черно злато през четвъртото тримесечие на 2022-а спрямо същия период на 2021-а, като ръстът на търсенето ще се забави до 1.6 млн. барела дневно през 2023-а от 2.1 млн. барела дневно през тази година.

Слабото китайско стопанство, енергийният спазъм в Европа и силният долар натискат надолу потреблението, пише още МАЕ. Но увеличава леко прогнозата си за ръста на китайското търсене през идната година – със 100 хил. барела на ден – до 15.7 млн. барела дневно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *