ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мимолетен интерес за доставки на газ по “Северен поток 1”

пазари

Германски купувачи са резервирали за кратко капацитет за получаване на руски газ по тръбопровода "Северен поток 1" за първи път откакто той беше затворен преди три седмици, съобщава агенция "Ройтерс", като се позовава на официални статистически данни от Германия. Малко по-късно обаче заявките са били отменени и газови доставки не е имало. Не е станало ясно защо са били внесени тези искания след като Москва не е направила каквито и да било индикации, че ще възстанови подаването на синьо гориво.

Русия, която през миналата година е задоволила 40% от потреблението на природен газ на Стария континент, обяви, че затваря тръбата до Германия, защото западните санкции пречат на дейността й. Европейските политици пък твърдят, че това е просто претекст и обвиняват Кремъл, че използва енергията като оръжие.

Руският оператор на газопровода е коментирал за "Ройтерс", че не може да потвърди получаването на заявките за газ (познати като "номинации") по "Северен поток 1" на 19 септември. Говорител на германския му колега Gascade пък е пояснил, че те са били "анулирани до нула", което означава, че по газопровода не е текло никакво синьо гориво. Въпросните заявки са били налични на уебсайта на германските тръби, свързващи "Северен поток 1" с крайните потребители, но на Интернет-страницата на руския оператор не е имало искания за резервиране на капацитет в утрото на 19 септември.

"Северен поток 1", по който могат да се пренасят 59.1 млрд. куб м газ годишно, бе изваден от експлоатация на 29 август, първоначално – за непланирана поддръжка, а впоследствие – заради повреда на турбината, която може да отстрани единствено "Сименс енерджи". Германският производител не смята проблема за достатъчно сериозен за спиране на доставките. Цените на синьото гориво в Европа пък са скочили над два пъти от началото на годината след като "Газпром" оряза количествата на подаваната суровина.

Руският президент Владимир Путин опроверга за пореден път на 16 септември твърденията, че Москва е причина за енергийната криза на Стария континент и заяви, че ако Европейският съюз иска повече газ, трябва да вдигне санкциите, които спират въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2". Тръбата, която върви почти успоредно на "Северен поток 1", бе положена преди година, но Берлин отказа да даде картбланш дни преди Русия да изпрати войски в Украйна.

На 19 септември купувачи са внесли заявки за резервиране на 3,652,554 киловатчаса синьо гориво по "Северен поток 1" между 8.00 и 9.00 ч. централноевропейско време (9-10 ч. българско време), показва уебсайтът на газопровода OPAL в Източна Германия. Други 14,291,845 киловатчаса природен газ са били заявени през същия часови диапазон от крайни потребители по германската тръба NEL.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *