ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ОПЕК+ отново разстрои петролните пазари

бензин

Петролните котировки се повишиха с повече от 2 щ. долара за барел на 5 септември след като производителите от ОПЕК+ се договориха да орежат доставките със 100 хил. барела на ден през октомври – точно с колкото ги увеличиха за септември след срещата на щатския президент Джо Байдън с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохаман бин Салман. Във финалното си официално комюнике след онлайн-конференцията на 5 септември картелът подчертава също, че е готов да свика още една среща на министрите на енергетиката по всяко време, за да отговори на нови пазарни промени. Следващото официално съвещание на алианса е насрочено за 5 октомври.

Решението връща производството на августовските равнища – поредната "плесница" за Белия дом, който настоява за по-обилни доставки, които да свалят петролните котировки. То е и твърде обезпокоително за страните, които внасят черно злато и изнемогват под тежестта на цени от порядъка на 95-100 щ. долара за барел и от перспективата за потенциален зимен енергиен спазъм. Предлагането на суров петрол е напът да изостане от търсенето в резултат на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна, които трябва да влязат в сила на 1 декември. Преговорите за съживяване на ядрената сделка на западните държави с Иран от 2015-а, които трябва да вкарат поне още 1 млн. барела на ден на пазара, също са в задънена улица след като в края на миналата седмица Белият дом отхвърли искането на Техеран за прекратяване на разследването и наблюдението на ядрения надзорник на ООН.

Въпреки че орязването на добива е символично от количествена гледна точка, то е предупреждение, че ОПЕК+ отново следи внимателно цените, коментират анализатори от бранша. Те допълват, че групата вероятно очаква тази мярка да е достатъчна, за да откаже от спекулативни сделки продавачите "на късо".

Суровият петрол сорт "Брент" с доставка през ноември поскъпна с 3.8% след новината от ОПЕК+ до 96.60 щ. долара за барел. Американският WTI с доставка през октомври повиши пазарната си оценка с над 2.5% до почти 90 долара за барел.

Въпреки че мнозинството анализатори прогнозираха, че ОПЕК+ няма да промени производствените квоти на 5 септември, саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман предупреди преди няколко седмици, че всичките опции са на масата и са необходими петролни редукции, за да се овладеят пазарните колебания. Черното злато загуби 20% от пазарната си оценка през последните три месеца заради опасенията от забавяне на глобалното стопанство и новите противопандемични карантини в Китай. Орязването на производството навежда на мисълта, че желанието на картела ОПЕК+ е да защити котировки над 90 щ. долара за барел, посочват експерти от бранша.

Решението на групата обаче противоречи до известна степен на собствените й очаквания за пазарните перспективи. Анализатори от комитета на ОПЕК+, които проведоха съвещание на 31 август, посочиха, че глобалното търсене ще бъде по-високо от предлагането през четвъртото тримесечие, което ще доведе до изчерпване на складовите запаси с по 300 хил. барела на ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *