ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рублата се връща към предвоенните си котировки

пазари

Рублата поскъпва от началото на седмичната търговия и на 29 март се изкачи до малко под 84 за един щ. долар, което е най-високата й котировка към зелените пари от 28 февруари насам. Акциите на руските компании също се засилиха по време на четвъртата си борсова сесия след постепенното подновяване на търговията в Москва. Тя бе преустановена за почти един месец, за да се защитят фирмите от мащабните западни санкции, наложени в отговор на руската инвазия в Украйна.

​Два мощни двигателя работят в полза на руската валута, според инвестиционния стратег на финансовата компания "Ай Ти Ай кепитъл" – Искандер Луцко: заявката на Русия да получава плащанията за изнесения газ в рубли и разпореждането към експортните фирми да превръщат 80% от валутните си постъпления в рубли. Той допълва, че в момента пазарът зависи от напредъка на преговорите между Москва и Киев в Турция.  

Руските акции се търгуват на съкратени четиричасови сесии с различни рестрикции, включително забрана за къси продажби. Чужденците нямат право да продават фирмени книжа и деноминирани в рубли руски правителствени облигации до 1 април. Изтъргуваните обеми са далеч по-ниски от нормалните. 

Деноминираният в долари борсов индекс RTS поскъпна с малко над 10%, а базовият руски индекс MOEX в рубли повиши пазарната си оценка с 4.2% – до 2533.6 пункта – около шест пъти по-малка от пазарната капитализация на американския технологичен гигант "Епъл".

Държавният авиопревозвач "Аерофлот", чийто акции се търгуват с особено високи колебания след възобновяването на борсовата търговия, скочи с 12.7 процента. Книжата на газовия монополист "Газпром" поскъпнаха с 9.8%, а на държавния кредитор "Сбербанк" – със 7.7 процента.   

След като в началото бе подновена борсовата търговия на акциите само на 33 компании с първична регистрация в Русия от общо 50, включени в индекса MOEX, на 29 март на тържището се върнаха и някои фирми, осъществили първоначални публични емисии на акции и депозитарни разписки в чужбина. Фирмените книжа на регистрирания на NASDAQ технологичен гигант Yandex поскъпнаха с 8.1% в Москва, а депозитарните разписки на търговеца на дребно "Фикс прайс" с борсова регистрация в Лондон скочиха с близо 25 процента. 

Руското министерство на финансите информира на 29 март, че е превело цялата дължима сума от 102 млн. долара по купоните на държавните еврооблигации с падеж през 2035-а – трето поредно плащане по задграничен дълг след наложените  на страната безпрецедентни санкции, поставили под съмнение възможността й да обслужва задълженията си в чуждестранна валута.

Преводът е към руския Национален депозитар за ценни книжа и е в пълно съответствие с проспекта на емисията, съобщават от финансовото ведомство, без да дават повече подробности. Според тръжните документи на еврооблигацията, преводите към инвеститорите се извършват чрез руския Национален депозитар и европейската клирингова компания "Юроклиър" и "ако, по причини извън нейния контрол, Руската федерация не може да плати … в щатски долари", сетълмънтът може да е в евро, британски паунд, швейцарски франкове или в руски рубли.  

Запознат с въпроса източник пък е споделил за агенция "Ройтерс", че трансакцията е обработена от банката кореспондент "Джей Пи Моргън Чейз".

В средата на март Русия плати 117 млн. долара лихви по две еврооблигационни емисии, а миналата седмица преведе други 66 млн. долара за купони по други ценни книжа. До края на годината Москва трябва да изплати още 4.4 млрд. долара по задгранични задължения, като първото ще е на 31 март и е в размер на 447 млн. долара. Най-големият превод и първи по главница е за 2 млрд. долара с падеж на 4 април.  

Доходността на базовите десетгодишни руски държавни облигации падна до 13.36% след като през миналата седмица скочи до рекордните 19.74% – малко под базовия лихвен процент на "Банк России", но все още близо до високите равнища от началото на 2015-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *