ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Русия отново подава газ за Италия

газпром

Доставките на руски газ за Италия през Австрия са възстановени, което внесе известно успокоение на газовите котировки в Европа.

Цената на базовите фючърсни контракти се понижи с 3% след като руският газов монополист "Газпром" обяви официално в "Телеграм" на 5 октомври, че съвместно с италианските купувачи е намерил решение за преодоляване на проблемите, възникнали в края на септември в резултат на регулаторните промени в Австрия.

Италианският енергиен гигант "ЕНИ" потвърди с официално фирмено изявление, че доставките на руско синьо гориво са подновени. Австрийският енергиен регулатор E-Control също каза, че, очевидно, е било намерено решение.

Газовите доставки за Италия през тръбопровода, прекосяващ територията на Австрия, бяха спрени на 1 октомври заради спор за направените регулаторни промени на транзита, след което "ЕНИ" започна преговори с "Газпром" за подновяването им. Това показва до каква степен Европа е зависима от Русия след като газовите потоци през "Северен поток" секнаха за неопределен период от време, първоначално – заради проблеми по поддръжката на компресорната станция, а впоследствие – заради течове на гориво от инфраструктурата на оператора, предизвикали огромни газови разливи в териториалните води на Дания и Швеция.  

В случая с Италия транзитът на синьо гориво е спрял защото "Газпром" не е платил гаранция на австрийския оператор за суровината, пренасяна до Ботуша, обясни на 3 октомври Клаудио Дескалци – главен изпълнителен директор на "ЕНИ".

След новината за подновените руски газови пратки европейските газови котировки паднаха до 157 евро за мегаватчас на 5 октомври.

Периодичните спорове за регулациите и за различни точки от контрактите се използват от "Газпром" като причина за орязване на газовите потоци за Европа след сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада след  руското нахлуване в Украйна.

От няколко месеца Кремъл изисква т. нар. "неприятелски държави" да плащат за пренасяната по газопроводите руска суровина в рубли и прекрати газовите доставки за онези държави, които отказват да се съобразят с промяната. След това пък от строя излезе "Северен поток", първоначално – заради проблеми с турбините, а впоследствие – и заради саботажа на тръбите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *