ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русия се е издължила в долари по две облигационни емисии

пазари

Москва е превела долари от собствените си незамразени валутни резерви за лихвени плащания по две задгранични облигации, с което за пореден път опроверга очакванията на Запада, че ще спре обслужването на чуждестранните си задължения и ще бъде обявена във фалит. Вашингтон е разрешил средствата да бъдат прехвърлени към инвеститорите чрез банки посредници, съобщил за агенция "Блумбърг" източник от американското министерство на финансите. 

В ранните часове на 29 април руското финансово ведомство обяви, че е изпратило общо 649.2 млн. долара на агента по дълга – лондонския клон на "Ситибанк" : 564.8 млн. щ. долара за еврооблигационна емисия с падеж през 2022-а и 84.4 млн. долара по книжа с падеж през 2042-а. 

Русия е използвала несанкционираната "Банк Дом.РФ" за плащанията по купоните, която впоследствие е прехвърлила средствата на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" – кореспондентската банка за облигациите, твърди пожелалото анонимност лице. След като нюйоркската банка е получила одобрението на регулаторите за транзакцията, тя е превела парите на "Ситигруп" на 29 април. 

Оттук нататък топката е в "Ситигруп", която не може да придвижи плащанията без благословията на американските и на британските контролни органи. Ако получи разрешение, тя ще преведе парите на клиринговите къщи, които са натоварени да ги препратят към сметките на инвеститорите в банките попечители. 

Русия се опита да се издължи в рубли след като доларовите трансфери бяха спрени в началото на април от банката кореспондент на страната. Което нарушава условията на кредитния договор и задейства 30-дневния гратисен период, изтичащ на 4 май, след който длъжникът се обявява във фалит. 

Погасяването на задграничните задължения е един от елементите на икономическата и финансова битка, която се води от началото на военните действия в Украйна. Западните държави замразиха грубо 50% от руските чуждестранни резерви и отрязаха достъпа на Москва до глобалната финансова система. Което принуди Кремъл да ползва собствени валутни приходи, за да погасява заемите – един от начините за ограничаване на финансовия потенциал на страната да въоръжава армията. Ако преведените долари стигнат до получателите преди 4 май, държавен фалит няма да има. 

Новината за доларовите преводи понижи рязко цената за застраховане на руския държавен дълг. Според официална борсова информация, котировките на контрактите вече отчитат 75% вероятност от фалит срещу 99% в началото на седмицат

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *