ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С 80% скочи оборотът на БФБ за деветмесечието

зала на фондова борса акции пари

Общият оборот на "Българска фондова борса" (БФБ) за септември възлиза на 55.38 млн. лв., което означава лек спад от 0.21 на сто спрямо август. За периода между януари и септември търговията на фондовата борса е нарастнала със 79.75 на сто спрямо същия период на 2021 г. и достига 691 млн. лв., сочат данните от борсовия оператор.

При броят сделки на БФБ през септември също има спад. Покупко-продажбите са 8036, което е понижение с 6.35 на сто. Сравнението с числата за деветмесечието обаче показва, че борсовите играчи са били много по-активни, а броят на сделките е с ръст от почти 45 на сто.

Пазарната капитализация на БФБ в края на деветия месец е в размер на 29.90 млрд. лв. или 19.35 на сто от БВП на страната.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за септември са: "Софарма трейдинг" АД с 455 сделки, "Българска фондова борса" АД – с 436 покупко-продажби, и "Агрия Груп Холдинг" АД – с 325 сделки. 

През септември всички борсови индекси на БФБ са на червена територия. Най-висок е спадът спрямо август при бенчмарка на сините чипове SOFIX – 4.11 на сто, като падна до 587.15 пункта.Този резултат на показателя е логичен предвид факта, че само две от публичните дружества, които участват в базата за изчисляването му успяха да повишат цената на акциите си. Другите 13 са с понижени котировки. 

Широкият измерител BGBX40 се понижи с 3.01 на сто, а  секторният BGREIT  – с 2.89 на сто. Най-силен спад показва BGTR30 – с 3.37 на сто на месечна база.  

Подкрепа на основния борсов индекс SOFIX през септември оказаха само "Еврохолд България" АД и "Холдинг Варна" АД, при които има нарастване съответно с по 2.88 на сто и 0.94 на сто на цените на акциите им. В топ 3 на губещите компании от SOFIX попаднаха "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, "Първа инвестиционна банка" АД и "Алтерко" АД, като спадовете при тях са с по 11.76 на сто, 11.65 на сто и 11.17 на сто. 

През септември с акциите на фирмите, търгувани на пазара за растеж beam, бяха сключени 1139 сделки при оборот от 1.17 млн. лева. 

Акценти от българския капиталов пазар през септември:

На 12 септември изпълнителният директор на "Българска фондова борса" – Маню Моравенов, получи грамота от ESGnews.bg за принос в образоването на бизнес средата в областта на Устойчивото развитие и прилагане на ESG политики. ESGnews.bg e част от групата на икономическия сайт Economic.bg и е първата по рода си специализирана ESG платформа в България.   

На 19 септември приключи успешно увеличението на капитала на технологичната компания "Биодит" (Biodit) и тя акумулира 1 698 334 лева или почти максимума от капитала, който търсеше за експанзия на международни пазари. В резултат на осъщественото предлагане капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 13 820 583 броя акции на 14 819 603 броя акции, като всички издадени от емитента акции ще бъдат допуснати за търговия на пазар "Бийм".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *