ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

SeedBlink с още един лиценз за групово финансиране

SeedBlink е първата в ЦИЕ лицензирана платформа за алтернативни инвестиции

SeedBlink – платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи, получи лиценз от румънския орган за финансов надзор (ASF) като доставчик на услуги за групово финансиране съгласно ECSPR (Регламент относно европейските доставчици на услуги за групово финансиране на предприятия), за да следва европейската си стратегия. Припомняме, че чрез тази платформа Dronamics и Alcatraz AI набраха средства през изминалата година,

По този начин SeedBlink става първата платформа за алтернативни съвместни инвестиции в Централна и Източна Европа, която получава разрешение съгласно новия регламент. На европейско ниво само 4 други платформи са получили този лиценз от местни юрисдикции, като те оперират основно в Западна Европа: Испания, Латвия, Нидерландия и Франция.  

Според Ангел Хаджиев, директор за България в SeedBlink, започна нов, по-сигурен етап за паневропейските инвестиции. „Амбицията ни е да продължим да подкрепяме технологични стартиращи и разширяващи се предприятия и да допринасяме за развитието на Европа като иновационен център с помощта на частни инвеститори от цяла Европа", отбелязва Ангел Хаджиев.  

Съгласно ECSPR лицензираната платформа трябва да спазва няколко мерки за защита на инвеститорите. Една от тях е листът с ключова информация за инвестициите (KIIS), който всеки стартъп трябва да изготви за всяко предложение за групово финансиране. Той трябва да включва рисковете на инвестицията и се фокусира върху важна информация за собствениците на проекта, правата и таксите на инвеститорите, както и видовете предлагани инструменти.  

Съгласно регламента доставчиците на групово финансиране имат право да създадат вторичен пазар, на който инвеститорите да препродават своите групово финансирани инвестиции чрез информационни табла, на които купувачите и продавачите могат да се намират взаимно. 

"Започнахме да кандидатстваме за акредитация в юрисдикциите на държавите – членки на ЕС, за да получим европейски паспорт. В допълнение към ясния протокол, акредитацията увеличава капацитета ни за съвместни инвестиции с инвестиции между 100 хил. и 5 млн. евро", коментира Кармен Себе, главен изпълнителен директор на SeedBlink.  

SeedBlink е специализирана платформа за технологични инвестиции, която работи от 2020 г., която дава възможност на частни инвеститори да инвестират във водещи европейски стартъпи и скейлъпи заедно с утвърдени институционални инвеститори. 

През тази година SeedBlink консолидира инфраструктурата си и разшири присъствието си в Централна и Източна Европа и Бенелюкс. Платформата вече е мобилизирала над 145 млн. евро инвестиции в стартиращи предприятия, привлякла е над 63 000 индивидуални инвеститори от 73 държави и има портфолио от 255 финансирани европейски компании, включително свързаните с България Dronamics и Alcatraz AI. Платформата е достъпна и за българските инвеститори, с информация и ресурси на български език.

 Сред инвестиционните партньори в българското портфолио през изминалата година са LAUNCHub Ventures, Eleven Ventures и Silverline Capital.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *