ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Швейцарските банки се редят на опашка за лесни долари

валути

Банките в Швейцария са кандидатствали за най-големи количества зелени пари от 2008-а насам. За целта те са използвали суаповата линия, предоставена от Федералния резерв. Вероятният мотив за активността им е реализирането на лесни печалби. 

На организирания на 19 октомври аукцион от Швейцарската национална банка 17 институции са взели 11.09 млрд. щ. долара – най-много от октомври 2008-а в разгара на глобалната финансова криза след колапса на "Лиймън брадърс". Банките ползват активно суаповата линия за четвърта поредна седмица. Миналата сряда (12 октомври) 15 кредитори са получили 6.27 млрд. долара. 

Икономисти на "Креди Сюис" смятат, че швейцарските банки заменят американските долари в швейцарски франкове, за да генерират печалби. Кредиторите могат дори да продадат кеша в швейцарската валута обратно на Националната банка на страната, използвайки реверсивни репо-операции, или депозитите си в институцията, за да се възползват от положителните лихвени проценти. Експертите коментират, че не допускат завишеното търсене на доларова ликвидност от местните банкери да се дължи на каквито и да било ликвидни проблеми на швейцарската банкова система.

Доларовият суапов инструмент беше създаден по време на избухналата през 2007-а финансова криза като спасителна мярка за сигурен достъп до ликвидност в зелени пари. Националната банка на Швейцария пък ползва кешовите репо-аукциони, за да изтегля извънредната ликвидност от пазара.

Засега не е ясно дали оторизираните швейцарски органи ще се задействат да спрат банките да печелят от този помощен продукт. Условията за доларовите аукциони се контролират от Федералния резерв, докато реверсивните репо-операции са ключов инструмент на сегашната политика на швейцарските централни банкери на затягане на паричната дисциплина.

Всички швейцарски и чуждестранни банки, които имат клонове в Швейцария или са регистрирани от швейцарските власти, имат право да участват в аукционите за долари. Експертите на "Креди Сюис" очакват предимно по-малки банки да се възползват от печалбарските маневри.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *