ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Силният долар блокира храните на пристанищата

пазари

Вносители на храни от Африка до Азия се боричкат за долари, с които да платят сметките си, защото поскъпващите зелени пари качват и без това високите цени за държавите, изправени пред глобална хранителна криза.

Гана предупреждава за недостиг на храна до Коледа. Хиляди контейнери, натоварени с хранителни стоки се тълпят напоследък на пристанища в Пакистан. А частните хлебопекари в Египет повишиха цените на хляба след като някои мелници останаха без пшеница, задържана на митниците.

Страните на планетата, които зависят от внос на храни, се борят с деструктивната комбинация от високи лихвени проценти, поскъпващ долар и повишени цени на суровините, която отслабва възможностите им да плащат за хранителните стоки, които традиционно се котират в щатски долари. В много случаи топящите се валутни резерви ограничават достъпа до долари, а банките бавят плащанията.

Алекс Занфелиу – шеф на звеното за световна търговия на зърнения гигант "Каргил" – коментира, че "те (бедните държави) не могат да си позволят тези храни, защото не могат да платят за тях" и "това се случва в много части на света".

Проблемът не е нов, нито е ограничен до селскостопанските стоки, но отслабващата покупателна мощ и недостигът на долари увеличават напрежението в глобалната хранителна система след руската инвазия в Украйна. Международният валутен фонд вече предупреди за катастрофа, тежка почти колкото хранителната криза през 2007-2008-а; американският финансов министър Джанет Йелън призова за по-големи хранителни помощи за най-уязвимите; а Световната програма по прехраната твърди, че глобусът е изправен пред най-обхватната хранителна криза в модерната история.

В тези условия много вносители се борят с растящи разходи, изтъняващ капитал и трудности при получаване на долари за гарантиране на доставките и навременното им освобождаване от митниците. Това означава, че товарите остават блокирани на пристанищата, а в някои случаи дори се пренасочват към други дестинации. В исторически план винаги е съществувало напрежение при тези плащания, но в момента натискът е непоносим, коментират експерти. 

В Гана местната валута (седи) е загубила около 44% от пазарната си оценка към долара през тази година, което я превръща във втората най-слаба парична единица в света. По оценка на Асоциацията на вносителите и износителите на страната, ще има недостиг на някои хранителни стоки още преди Коледа, защото "доларът поглъща седито и положението е безнадеждно".

Някои държави са защитени, защото покупките им са в други валути, например в евро, а страните, които изнасят енергия, печелят от задграничните си приходи. Освен това глобалните разходи за хранителни борсови стоки се понижават от шест месеца, което вдъхва надежда за облекчение на потребителите. Препускащият американски долар обаче заплашва да подяде някои от тези облаги, смята Моника Тотова – икономист в Организацията за прехрана и земеделие на ООН, която отчита рекордно висока сметка за внос на храни през тази година.

Положението продължава да е доста нестабилно. От една страна са трупащите се опасения за доставките от района на Черно море заради ожесточаването на военните действия в Украйна и за новите препятствия пред бъдещите сделки за зърно от украинските пристанища. От друга – климатичните катаклизми през последните месеци увеличават нестабилността, запасите са ниски и цените на енергията и на торовете качват разходите за храни.

Докато Федералният резерв продължава да затяга паричната политика, поскъпването на долара към валутите на развиващите се пазари и на бедните страни ще вкарва допълнителна инфлация и натиск върху дълговете им, предупреди МВФ на приключилата си на 15 октомври годишна есенна среща.

В залетия от поройните дъждове Пакистан правителството взема мерки за предотвратяване на отлива на чуждестранни валути. Положението се подобри след назначаването на новия финансов министър, който обеща да разчисти висящите трансакции за бизнеса, забавени заради недостига на долари на вътрешния междубанков пазар. Това ще помогне за освобождаването на контейнерите с нахут и с други зърнени стоки, блокирани на пристанищата.

В Египет – един от най-едрите световни вносители на пшеница, недостигът й отдавна мъчи частните мелници, които осигуряват брашно за хляба и не са част от държавната програма на субсидии. По официални правителствени данни, около 80% от мелниците са останали без пшеница и са спрели работа след като 700 хил. тона зърно са останали блокирани на пристанищата на страната от началото на месеца. Все пак, правителството е обещало да достави пшеница и брашно на частния мелничарски сектор и на фабриките за тестени изделия.

Господин Занфелиу твърди, че очаква световният търговски поток на пшеница да се свие с 6% през идните месеци, а на соята и на царевицата в частност – с 3%, защото развиващият се свят се бори да плати за изхранването на населението и на животните.

В Бангладеш бизнес-конгломератът Meghna Group of Industries може да се наложи да ореже количеството пшеница, което е планирал за внос преди избухването на войната заради най-малко 20-процентния скок на разходите, произтичащи от силния долар. Според Таслим Шахриар, който отговаря за снабдяването на групата, "сегашните флуктуации причиняват огромни загуби на компанията, каквито не е имало никога преди".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *