ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Увеличението на капитала на “Син Карс” завърши неуспешно

Росен Даскалов

Производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД обяви, че публично предлагане на акции за увеличение на капитала е неуспешно. На проведената в периода между 28 октомври и 3 ноември процедура не е достигнат минималният заявен в документа за допускане праг от 2 500 000 броя акции.

Инвестиционният посредник „Юг Маркет“ АД работи за възстановяването на средствата на инвеститорите чрез системите на „Централен депозитар“ в най-кратки срокове, се посочва в съобщение на производителя на автомобили.

В писмо до акционерите на компанията изпълнителният директор на производителя на електромобили Росен Даскалов посочва, че това увеличение на капитала е било заложено още след IPO-то през миналата година. "Наши потенциални инвеститори, които бяха заявили желанито си за участие в увеличението на капитала се сблъскаха с много вътрешни инвестиционни ограничения на различни нива, което ги възпрепятства да алокират стредства при нас. С оглед на това вече сме намерили начин чрез останалите компании от групата SIN CARS в чужбина, да направим привличането на капитал
възможно", четем в съобщението.
Плановете остават свързани с излизане на западноевропейските пазари. Според Даскалаво, публичността е дала и продължава да дава обратна връзка от инвеститорите с различни хоризонти, стратегии и очаквания.

През изминалите две години за реализирането на проекта “L CITY” са инвестирани над 4 млн. лева – 2 милиона, привлечени чрез увеличението на капитала от миналата година, и 2 милиона,
предоставени от мажоритарния акционер като заеми. А постигнатото от компанията до момента в сравнение с подобни компании в Западна Европа (издадена хомологация за производство на автомобил и батерии в Европа, Англия и Америка) дава на фирмата изключително конкурентно предимство. Производството реално е започнало и поръчките за 2023г. са за над 400 автомобила.

В Западна Европа „Зелената сделка“ е приоритет и вече е на фокус.

"С оглед на това вече сме в преговори с Euronext Amsterdam за листване във възможно най-кратък срок на холдингова структура, включваща английското, американското, немското и българското (собственик на румънското) подразделения на компанията. В процес сме на присъединяване и на другите чуждестранни компании от групата SIN CARS под управлението в общ холдинг. Възползвам се от случая да подчертая, че "Син Карс Индъстри" остава българска компания", отбелязват от компанията. През 2014 г. тя се прехвърли от Англия в България. 
Изнасянето на част от производството в Ръмъния не означава преместване на компанията като такава. Но доброто корпоративно управление изисква постоянно търсене на възможности бизнесът да става по-добър и по-ефективен. "Не намерихме подкрепа в България, но за сметка на това румънската държава ни предостави добри условия – получаването на земя за новия завод и възстановяване на 50% от направената от нас инвестиция. Новата румънска компания ще бъде собственост на българската „Син Карс Индъстри“ АД“, пише още в писмото.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *