ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

В края на септември активите на инвестиционни фондове са близо 8.18 млрд. лева

eвро

Към края на септември активите, които управляват местните и чуждестранните инвестиционни фондове у нас, възлизат на близо 8.18 млрд. лева, сочат данните от Българската народна банка.

Размерът на активите се увеличава на годишна база с 401 млн. лева (5.2 на сто), но намалява със 105.5 млн. лева (1,3 на сто) спрямо юни тази година.

Като процент от прогнозния БВП на страната общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към края на септември е 5.3 на сто при 5.6 на сто от БВП година по-рано.

Към края на деветия месец активите на местните инвестиционни фондове са над 2.64 млрд. лева, като за една година се увеличават с  почти 130 млн. лева (5,2 на сто). В сравнение с юни тази година тази сума обаче намалява – с 36.5 млн. лева (1.4 на сто).

Активите на фондовете, които инвестират в акции, се увеличават със 182 млн. лева (15.7 на сто) до 1.342 млрд. лева. В същото време акумулираните суми в балансираните фондове, фондовете, инвестиращи в недвижими имоти и други се увеличават с 16 млн. лева (3.6 на сто) и са на стойност 453.2 млн. лева.

Средствата, управлявани от фондовете, които инвестират в облигации, намаляват на годишна база с 68 млн. лева до 850 млн. лева.

Към края на септември относителният дял на активите на фондовете, които инвестират в акции, от общия размер на активите на местните инвестиционни фондове расте до 50.7 на сто при 46.1 на сто към септември миналата година. В договорни фондове, инвестиращи в облигации, са вложени 32.1 на сто от общата сума на активите, като относителния дял намалава от 36.5 на сто към септември миналата година. 

Към края на трето тримесечие основен дял във валутната структура на активите на местните инвестиционни фондове имат средствата, деноминирани в български лева – те са с дял от 63.1 на сто, а активите в евро са 32,3 на сто. За сравнение, преди година делът на всяка от тези валути е бил съответно 50 на сто и 44,1 на сто.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *