ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Военният бюджет на Путин няма да пострада от петролния таван

Ценовият лимит на руското черно злато, одобрен от Г-7, не е достатъчно нисък, за да се отрази съществено върху приходите на Кремъл през идната година, смятат икономисти. И допълват, че дори той да доведе до спад на производството на суровината, руският президент Владимир Путин ще има все още достатъчно кеш за войната в Украйна, поне засега.

По оценка на "Ренесанс кепитъл", 60 щ. долара таван за барел руски петрол "изглежда много щедър" и "е близко до стойностите, които пазарните играчи от бранша предвиждат за 2023-а, както и до числата, заложени в бюджета на Русия". 

Ценовият лимит на руското черно злато бе одобрен след месеци на преговори, спорове, убеждаване и компромиси между Вашингтон и партньорите му като начин за ограничаване на потенциала на руската военна машина. Равнището не трябваше да е много ниско, за да не накара Кремъл да ореже драстично производството, с което да качи глобалните котировки на горивата. Москва каза, че не приема тавана и ще подготви ответни мерки в отговор, като същевременно планира да продължи да пренасочва количества към Азия, основно Индия и Китай, които не са се присъединили формално към западните ограничения.

Дори без ценови лимит, успоредно с корабните и застрахователните рестрикции, целящи да попречат на руския търговски обмен, Русия очаква почти 25% спад на данъчните приходи от черно злато и природен газ, защото производството и някои цени падат. Но и при увеличаващи се военни разходи Кремъл успява да покрие бюджетния си дефицит без особени усилия като ползва средства от държавния фонд и от заеми на локалния пазар на облигации, на който инвеститорите нямат особени алтернативи заради санкциите.

Спад с всеки 10 щ. долара на цената на суровия петрол от заложените 70 долара за барел в бюджета до ценовия таван, може да ореже допълнително 1 трлн. рубли (16 млрд. щ. долара) приходи от износ, по оценка на регистрираната в Москва финансова компания ФИНАМ. На практика обаче разликата е по-малка, защото бюджетните числа включват и разходи като превоз и застраховка, които не са отчетени в лимита.  

Ако ценовият таван на руското черно злато намали печалбите през идната година, това може да отслаби руската рубла и да вкара допълнителни приходи в бюджета, посочват икономистите на ФИНАМ. Защото данъчните приходи от енергия идват основно в евро и щатски долари, а оценката им в рубли, която има значение за Кремъл, нараства когато руските пари поевтиняват.  

По сметки на икономистите на агенция "Блумбърг", сегашната прогноза на руското правителство за почти 9% спад на петролното производство през идната година ще доведе до загубени приходи за около 1-1.4 трлн. рубли. А по-ниските цени, наложени от санкциите и от други рестрикции на руския износ могат да орежат още 500 млрд. рубли от постъпленията на Кремъл. Те очакват като цяло недостиг от около 1% от БВП в руския бюджет от загубените приходи. Което ще притисне Москва да затегне фискалната дисциплина, ако иска да държи инфлацията и обслужването на дълговете си стабилни. А това ще доведе до по-дълбок дефицит от 3% от БВП.   

Русия влезе във войната със силни финансови позиции след като с години се е подготвяла за санкциите, които може да предизвика инвазията в Украйна. Въпреки това очакванията са тазгодишният бюджетен дефицит да достигне 3.7% от БВП – най-висок от пандемията от ковид през 2020-а – заради падащите постъпления и растящите военни разходи.  

Олег Виюгин – бивш председател на надзорния съвет на Московската фондова борса, заместник председател на "Банк России" и заместник министър на финансите – предупреждава, че фискалният натиск ще продължи. Защото "основният проблем на руския бюджет е, че необходимите разходи са далеч по-високи отколкото той може да си позволи" и "самият факт, че правителството е трябвало да посегне към държавния фонд, за да покрие дефицита, е ясен сигнал, че проблемите започват".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *