ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Зелена светлина за изкупуване на акциите на “Прайм Пропърти БГ”

пазари

Комисията за финансов надзор одобри коригираното търгово предложение на мажоритарния акционер в първото българско акционерно дружество със специална инвестиционна цел „Прайм Пропърти БГ“. Това означава, че бургаската „Победа“ АД ще може да изкупи акциите и на останалите акционери, които не притежава. Компанията за производство на захарни изделия е собственост на бургаския предприемач Сава Чоролеев.

Процедурата ще се извърши с помощта на инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритиз“ АД, а мажоритарният собственик има да събере общо 854 260 броя акции от капитала на „Прайм Пропърти БГ“.

Припомняме, че в края на септември „Победа“ АД направи оферта да изкупи останалите 2.39% от книжата на дружеството със специална инвестиционна цел на цена от по 0.63 лева за един брой. За целта мажоритарният акционер бе готов да плати 538 183.80 лева. Комисията за финансов надзор обаче не одобри това предложение и наложи временна забрана в средата на октомври.

Към момента "Победа", пряко и чрез свързано лице, притежава 34 851 133 акции от капитала на "Прайм Пропърти БГ" или 97.60% от книжата с право на глас.

Коригираното предложение още не е публикувано.

Мажоритарният собственик не предвижда преобразуване или прекратяване на "Прайм Пропърти БГ“ и фирмата ще продължи да извършва непроменена своята дейност като публично дружество. То инвестира парични средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти.

Припомняме, че акционерите на "Прайм Пропърти БГ“ удължиха срока на съществуване на дружеството до края на 2027 година. Те са променили и устава, за да впишат новия му срок.

Дружеството със специална инвестиционна цел притежава два завършени проекта – в курортите „Слънчев бряг“ и „Свети Влас“, както и терени в София и Царево. 

„Прайм Пропърти БГ“ подобри финансовия си резултат за деветмесечието като отчете печалба в размер на 1.26 млн. лева при загуба от 473 хил. лева година по-рано. Това е следствие от повишението на приходите след продадени ваканционни апартаменти в комплекса на компанията „Морски фар“ за 1.26 млн. евро (2.46 млн. лева по курс на БНБ).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *