ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Златото e най-евтино от над 2 години

контрабанда злато

Златото поевтиня до най-ниското си ниво от близо 2.5 години – на фона на очакваното ново повишение на лихвите от Федералния резерв, както и заради изнесените данни за безработицата и продажбите на дребно в Щатите.

Молбите за помощи при безработица в САЩ записаха пето поредно понижение миналата седмица. Първоначално подадените заявления са намалели с 5 хил. до общо 213 хил. броя в седмицата до 10 септември.

Нови данни бяха изнесени и за продажбите на дребно в най-голямата икономика на света. Те показаха ръст от 0.3% през август, след като месец по-рано се понижиха с 0.4 на сто.

Следващото заседание на Фед предстои на 22 септември, като пазарите се подготвят за трето поредно увеличение на лихвите от 75 базисни пункта.

Част от пазарните наблюдатели са на мнение, че увеличението може да е от 0.5 пр. п. или дори 1 процент. Това би довело до нов спад в цената на жълтия метал. Тя се понижи до ключовото ниво от 1 680 долара за унция, което може да предизвика нови разпродажби.

Златото бележи спад от 9% от началото на годината, като причините за това са скъпият долар и агресивното покачване на лихвите от страна на Фед.

Междувременно китайската икономика отчита все по-слаби данни, което дава основание на редица пазарни наблюдатели да се съмняват, че тя ще обяви дори и 3% ръст през 2022 година. Това допълнително може да свие търсенето на златни бижута, а Китай днес е начело в света по потребление на благородния метал.

Спот цената на златото се понижи вчера (15 септември) за трети пореден ден, като дори достигна най-ниското си ниво от април 2020-та.

Цената на златото с доставка през декември се понижи с 1.9% до 1 677.30 долара. Спад беше отчетен и при среброто, платината и паладия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *