ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Двоен еврошамар – някой да е изненадан?!

Европейска комисия

Европейската комисия препоръчва прекратяване на мониторинга върху правосъдието в Румъния. Според последния доклад за страната напредъкът в борбата с корупцията от другата страна на Дунав е необратим и гарантира правовия ред в страната. А румънските власти с пълно право очакват премахването на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде последвано от присъединяване към Шенген.

У нас процесът е обратен. През 2019 г. излезе последният доклад за България, в който с обичайния новоговор беше написано, че нещо като напредък има, но без реални резултати срещу корупцията по върховете на властта. Тогава Еврокомисията обяви, че ще продължи с докладите за Румъния, а управляващите ни го изтълкуваха като края на мониторинга над България. Което се оказа кьорфишек, отречен няколко месеца по-късно от Брюксел. Просто въведоха подобен механизъм за всички страни членки, зад който на нашите им се прищя да се скрият.  

Ако към днешна трябва да назовем най-нелепото нещо в тази страна, то е граченето на управленската номенклатура у нас и в Европарламента, че нямало нужда от мониторинг и трябвало незабавно да ни пуснат в Шенген. Да твърдиш това след повече от три десетилетия престъпен преход, в който се прави точно обратното на онова което правят успешните източноевропейски страни, е тежка форма на психопатия. А да твърдиш това точно сега, когато усещането за корупция достига шокиращи висоти, е пълна загуба на морал и разсъдък.

Какво стана с обреченото твърдо "не" на Нидерландия, която била сама в Европа и се опъвала за приема ни, за да решава вътрешнополитически проблеми? Пък то ниската земя не била никак сама, ами редом с високите Австрия и Швеция. За още по-високите като Германия и Франция се досещаме, просто не го огласяват от политкоректност и партийно-политически съображения. А който се прави на луд, не ще да е от единия патриотизъм.

Ако пък някой се чуди какво толкова е станало сега, че след всички процеси срещу властта в Румъния от последните две десетилетия да оценяват толкова високо антикорупционния напредък на страната, припомняме.  Румънският парламентът прие, а президентът утвърди новите закони за правосъдието, които преуреждат организацията на съдебната система, статута на съдиите, прокурорите и Висшия съвет на магистратурата.

Оценката на всички е, че те осигуряват законодателна рамка, която "напълно съответства на европейските стандарти". И че постигнатото е резултат от колективна работа и безрезервна политическа подкрепа от страна на управляващата коалиция. А най-важното: „Това е послание към съдебната система, че както изпълнителната, така и законодателната власт приемат много сериозно въпроса за правосъдието на европейско равнище!“.

У нас пък се пишат закони за усвояване на парите по плана за възстановяване. Разграден двор, в който липсата на държавност гарантира разцвета на поръчковата безнаказаност в политическата, административната и съдебната сфери. Чиято гарантирана независимост е на първо място от закона и отговорността за погазването му. Докато напредваме на празни приказки, грабежът продължава. А задкулисието обръща институциите на бащиния, докато реди коалиции и кабинети. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *