ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какво доживяхме – партиите не щат да управляват

Избори 2022

Преди вота на 2 октомври социолози и политолози предупредиха, че най-лошият изборен сценарий е, която народът не иска да гласува, а партиите да управляват. Ниската избирателна активност е факт, а отказът от поемане на отговорност в ситуация на криза също е на път да разтърси държавата. Това няма да е толкова фатално, защото ще отидем на нови избори, но изгледите те да променят ситуацията са минимални. Ако някои партии си вярват, че новият вот ще им донесе мнозинство в Народното събрание и комфортно управление без да им се налагат компромиси, много се лъжат. 

За това, което се случва в момента, предупреди още преди вота социологът Първан Симеонов. Той каза, че най-тъжно ще е,  ако  в обществото  настъпи  „разочарование от демокрацията и трайна политическа недостатъчност“, при която народът не гласува, а партиите се дърпат от управлението.  Изглежда, че тези прогнози се сбъдват, защото лидерът на спечелилата партия Бойко Борисов заяви, че не ще да е премиер и предлага контактна група, която да излъчи правителство. Втората политическа сила „Продължаваме промяната“ пък обяви, че остава "конструктивна опозиция".

ГЕРБ предлага правителство „анти-Путин“ с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", което да управлява в подкрепа на Украйна и за въвеждане на еврото в България. Партията не изключва присъединяването и на други партии към управлението. От „Демократична България“ веднага дадоха да се разбере, че не са склонни да участват в такъв формат.

По-рано пък бившият премиер Кирил Петков заяви, че ПП няма да прави обща парламентарна група с "Демократична България" с цел получаване на мандат, тъй като това би означавало подмяна на вота на хората. Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната", партията може да се опита да сформира правителство, но смята, че  това е невъзможно. В същото време съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза в интервю за "Дойче веле", че усилията на Борисов са "просто подготовка за следващата предизборна кампания“.

По същия начин и БСП обяви, че е малко вероятно да се споразумее с Борисов, защото още  преди изборите е обявила, че партията няма да подкрепи по никакъв начин правителство на ГЕРБ или ДПС.

"Никой не желае под никакъв предлог да легне пред влака и да падне в очите на своите избиратели и да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ искат по всякакъв начин да се докопат до властта, но хората не са глупави. Правителство на ГЕРБ с участието на ДПС ще взриви обществото", коментира социалистът Явор Божанков.

ДПС е непредпочитан партньор, въпреки че има проевропейска и пронатовска политика,  защото е опетнено от обвинения в корупция заради Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски". Партията  "Български възход" е нова и няма тъмни петна в биографията си, но лидерът ѝ Стефан Янев има проруски залитания.  От "Възраждане" обявиха, че партията е подготвена да вземе третия мандат, ако президентът реши да им го връчи, но тя е против членството на България в НАТО и ЕС. Така че тези три опции отпадат от списъка с надеждните партньори, с които която и да е партия мандатоносител би се коалирала.

Оказва се, че няма желаещи да управяват, колкото и схеми да ни показват политолозите. Достигнали сме до ситуация, че хората не искат политиците, а пък политиците не искат властта, ако трябва да я делят. Според някои експерти ситуацията е дори много по-крайна.

Психиатърът Цветеслава Гълъбова, директор на клиниката "Свети Иван Рилски“ в Курило, коментира счупените отношения общество – власт в националното радио във вторник. Според нея се намираме в абсурдна ситуация, в която на обществото може да се постави диагноза – психопатизация или съсояние на социално нечувствително поведение, а политиците на – политическа шизофрения.  Дано да е сбъркала диагнозата и да се намери изход, ако не – нови избори и после ще го мислим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *