ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какво ли щеше да е, ако политическите небивалици “вкарваха” в затвора?

кемтрейлс

Цензурата никога не е била решение на проблема с дезинформацията и дори да е въведена с най-добри намерения, което рядко се случва, винаги е с печални резултати. В Европа все повече се говори за налагане на тежки санкции срещу разпространяването на фалшиви новини, но юристи и правозащитници са скептични, че тази мярка някога ще проработи, защото ще позволи на авторитарни правителства да преследват своите критици, уж заради истината.

Турският парламент одобри в четвъртък (13 октомври) строг предизборен закон, според който не само журналисти, но и потребители на социални медии могат да бъдат осъдени на до три години затвор за разпространение на "фалшиви новини“. Това се случва само осем месеца преди общите избори и предвид факта, че президентът Реджеп Тайип Ердоган изостава в анкетите за сметка на опозицията. Съветът на Европа веднага обяви, че в закона  определението на "дезинформация“ е неясно, а заплахата от затвор може да има "смразяващ ефект върху всеки дръзнал да се изкаже и да доведе до повишена автоцензура".

Какво би станало обаче, ако в България бъде въведено наказание затвор за разпространение на фалшиви новини и небивалици?  Трудно е да се каже, но може би тази мярка е невъзможна у нас, защото няма толкова много затвори и защото ще означава край на политическата ни класа.

Като пример за това може да припомним, че платформата "Лъжеш ли“ анализира участията в медиите на 18 кандидати за народни представители – лидери и знакови фигури от партиите и коалициите в предишния парламент, преди изборите на 2 октомври.  

Според данните, от проверените политици най-много неверни твърдения в ефир е изрекъл лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов – 17 "бройки".

Веднага след него се нарежда съпартиецът му Цончо Ганев – с 14 "ментета", а по-нататък – Атанас Атанасов – 5, Кирил Петков – 4, Георги Свиленски, Тошко Йорданов и Асен Василев – с по 3, Рамадан Аталай – с 2, а Томислав Дончев, Гроздан Караджов, Корнелия Нинова, Десислава Атанасова и Радостин Василев –  е с по една лъжа.

Цялата тази статистика говори само за едно – ако говоренето на неистини и въвеждането в заблуждения, "упражнявани" от името на Народното събрание и на Министерския съвет, се наказваха със затвор, като едното нищо досега щяхме да останем и без партийни лидери, и без политическа класа. Защото в пандиза щяха да попаднат почти всички знайни и незнайни политици, които през последните 30 години уж градиха магистрали и язовири, уж ремонтираха училища и детски градини, уж строиха за гости. А всъщност… уредиха на държавна заплата всичките си гаджета, лели, вуйчовци и тъщи, изсякоха де що има вековни гори, подариха на "зърнарската мафия" стотици хиляди декари пустеещи (уж) земи…

Списъкът е интересен, но за сметка на това – дълъг. Толкова дълъг, че ако тръгнем да го претворяваме в дела, най-вероятно ще сринем европейската сигурност. Просто на свобода щяха да останат най-много десетина-петнайсет български политици…

По-страшно обаче би било, ако разпространението на откровени глупости в публичното пространство се наказваше със затвор. Например наскоро имаше бум в социалните мрежи на снимки, показващи следи от самолети в небето. Много хора, привърженици на конспиративната теория за "кемтрейлс” твърдяха, че  вражески сили ни пръскат с  отровни химикали. Подозренията се захранваха и от снимки на самолети, пълни с бидони. Вероятно някои хора вярват, че пилотът лично ръси от бидоните бацили и спирохети над българската земя. Учени редовно обясняват по телевизиите, че дирите, които самолетите оставят, не са отрови, а кондензационни следи. Но полза никаква. Да не говорим и за екзистенциалния страх, че Бил Гейтс ще ни чипира и че от ЦРУ ни подслушва денонощно.

Друг "жанр“, който си плаче за затвора, е вещерският, който включва всякакви псевдолечители, магове, баячи, шамани, гурута, космически енерготерапевти, дули и други шарлатани. В това число влизат и самозвани консултанти по "здравословен начин на живот“, които обещават на хората да отслабнат с 15 кила за седмица като ядат мушмули или лекуват хронични болести със сок от киселец. 

Ясно е, че дезинформацията не може да бъде изкоренена, дори тенденцията е тя да се увеличава. Но пък могат да се организират информационни кампании и да се възпитава населението чрез сериозните медии как да разпознава реалната информация от глупостите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *