ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Медийно неграмотни, но парламентарно въртеливи

Парламент Вежди Рашидов

България била на последно място в ЕС и по медийна грамотност. Така сочи едноименният индекс на "Отворено общество", който отчита потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини, чрез показателите за образование, медийна свобода и доверие в хората. 

Защо сме Елдорадо на дезинформацията? Защото образованието продължава да е трагедия, докато учителските заплати растат. И защото медиите слугуват, докато мисирки съскат срещу политиката на промяната. За доверието между хората пък коментарът е излишен. При липсата на функционална грамотност и дефицита на медийна почтеност се е навъдила армия от дървени философи, които ни приемат, ни предават и все са наопаки. "Здрасти" да им кажеш, мислят че са прецакани – не дай си Боже съвет непоискан да чуят.   

У нас така се лъже и краде, че образовани, свободни и доверчиви хора да не останат. Ей го актуалният парламентарен доайен Вежди Рашидов, дето ще открива следващото Народно събрание. Ако не поканели руската посланичка, това било обявяване на война, така че кой щял да носи отговорността, ако утре бившите братушки ни хвърлят една бомба? Редно било просто "да влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик". Досущ като патрона му Бойко Борисов – не ме гледай какви ги върша, ами слушай какви ти ги приказвам. 

Но ето и добра новина. България отново е с най-висок месечен ръст на промишленото производство на годишна база – според данните на Евростат. Какво индустриално чудо е станало, та не сме разбрали, иди разбери. Солиден уж източник, ама информацията му бие на дезинформация – сякаш са объркали промишления ръст с ръста на цените. Същите, на които управниците обещаха да нахлузят хамута с бой по спекулантите. Но нейсе – и това фейк се оказа…

А в най-новия си доклад за световната икономическа перспектива МВФ уверява, че най-лошото тепърва предстои. Кристалина Георгиева уж наш човек нещо се пада, но как да скрие че при три паралелни кризи много хора ще усетят рецесията през идната година. Прогноза, за чието проумяване поне не е нужна особено висока медийна грамотност. Както и за усещането, че световните кризи взеха да стават прекалено системни и последователни, че да ги приемем на доверие. 

Да се върнем обаче на хвърлената от Веждито поредна евроатлантическа заявка, която няма да бъде изпълнена. От такива бомби на електората му гръмнаха ушите и бяга презглава от избори, щото е гърмян заек. Може и да гълта фалшиви новини, понеже е медийно неграмотен, но какъв да е при фалшиво образование, медии менте и взривено от 30-годишния евроатлантически преход доверие към държавата?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *