ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Скандалът „Капитан Андреево“ показа нивото на държавността ни

проф. Христо Даскалов

Проф. Даскалов, вследствие на вашите усилия  ГКПП „Капитан Андреево“ се превърна в един от символите на българския клептократичен модел. Ако преминем от емоциите към прагматизма, като учен и експерт каква добавена стойност можете да допълните към вече познатото по казуса?

– Този скандал показа нивото на държавност в нашата страна. Доказа се, че то е доста ниско. Граничните пунктове са вратите на България, на българския бизнес, на гражданите. ГКПП „Капитан Андреево“ е емблематичен пример, защото той е не само най-големият сухоземен граничен портал за ЕС, но и вторият по големина в света – след гранична точка между Мексико и САЩ. През този пункт минават растителни продукти и храни, животински храни, живи животни. Около 10% от тях остават в България, останалите продължават за Европа. И ние, като държава членка на ЕС и външна граница на Общността, носим официалната отговорност за фитосанитарния, здравния и ветеринарно-санитарния контрол.

Вижте цялото видео от интервюто с проф. Христо Даскалов ТУК:

 

Бившият премиер Кирил Петков преди дни обяви, че през ГКПП „Капитан Андреево“ са минавали канцерогенни продукти. Не е ли силно казано това?

– Като специалист с дълъг лабораторен стаж не бих се изразил точно така – г-н Петков го каза като пример, че в част от внасяните продукти може да се съдържат опасни за здравето на хората химични субстанции. А всички са наясно колко опасни са пестицидите – те са постижение на химическата наука, защото чрез тях опазваме растенията от вредители, но от друга страна, попаднали в човешкия организъм, те са доказани причинители на туморни заболявания. Това имаше предвид бившият премиер. Когато си оператор на товарите не е логично самият ти да им извършваш лабораторния контрол – ето го голямото противоречие. Според наша справка, в европейските страни, които граничат с външни за ЕС държави, лабораториите са държавни или частни, но в никакъв случай не са собственост на операторите. В България институцията БАБХ отговаря за официалния контрол, но други го извършваха на границата. Симптоматично е, че нашата страна е на едно от челните места по ракови заболявания в Европа и част от тези заболявания са провокирани от хроничното приемане на пестициди с храните.

В ЕС има стандарти за производство на храни. Значи ли това, че вредните храни пристигат от държави извън съюза?

– Практиката е следната. Вносителят предварително поставя пред производителите от съответната страна изискванията на европейските стандарти, възможно е да се предявят и по-строги изисквания. Същото се отнася и за нашите продукти за износ.

Все пак от кои държави у нас са пристигали вредните продукти?

– Най-големият внос у нас на плодове и зеленчуци е от Турция и от Северна Македония. Гърция не я броим, защото тя е част от ЕС.

Докога фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ беше държавен и откога стана частен?

– Голямата промяна настъпи през 2011 г., точно когато бе създадена БАБХ. До края на 2010 г. държавните лаборатории в България бяха много – във всяка област ги имаше, а в София бяха референтните – висшият лабораторен контрол. Тогава беше извършен погром върху държавния лабораторен контрол. Казвам го с болка в сърцето, защото тогава бяха ликвидирани три-четвърти от лабораториите.

От невежество ли беше извършен този погром или за да бъдат захранени корупционните механизми?

– Не мога да кажа, но това е фактът. След това голяма част от оборудването на тези лаборатории някак си изчезна. В същия момент започна експресният процес за налагане на бързо възникващи частни лаборатории. Лошото в лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“ не е частната собственост върху нея, а защото принадлежи на единствения оператор на товарите, преминаващи през пункта. Пълен конфликт на интереси!

Тоест – имаме частна граница?

– На практика да.

При всяко положение този погром не е случаен, особено в държава член на ЕС, където строго се държи на контрола върху храните. В Брюксел разчу ли се, че през нашата граница към съюза са пътували вредни храни?

– Колегите от ЕК са знаели нашето дередже през годините. Сега в някои български медии се пише, че до януари 2022 г. всичко било прекрасно, а после ние сме направили някакви щуротии и сме изприказвали лоши неща за България. Истината е, че точно през януари имахме одит от ЕК, в който са описани много слабости и то от години, оказа се, че в много случаи сме били злостни нарушители на европейските правила. Затова за този програмен срок ЕК ще налага финансови санкции. Ако не поправим грешките, констатирани от одитите, ще ни се спират средства и българската държава ще страда финансово. Преди получавахме парите без оглед на констатациите.

А всички еврофондове и Плана за възстановяване и устойчивост са поставени в зависимост от правосъдна реформа у нас…

– За моите 8 месеца като шеф на БАБХ, разбрах едно – може да полагаме много усилия, но ако правото не възтържествува в класическия си смисъл, всички усилия ще бъдат напразни.

В този смисъл, докъде стигна разследването по казуса с предлагания ви подкуп – вие твърдите от проф. Моллов? Има ли някакво движение в правосъдната система?

– Никакво движение. Дадох показания и нататък никакво развитие.

Преди години бизнесменът Аладин Хафран се оплака, че е изнудван от същия човек, тогава като шеф на БАБХ. Там разнищи ли се случая?

– С г-н Хафран съм се чул веднъж, когато ми се обади, за да ме поздрави за нашите действия. С Хафран беше един от случаите.

Един от случаите? Знаете ли и за други?

– Имаше много, медии дори писаха. Но той беше човекът, който набра кураж. Само за последните 8 месеца поне 50 пъти съм срещал хора и фирми, които разказваха как са били притискани, но повечето ги е страх да напишат и подпишат показания.

Като говорим за правосъдна система, как четете вие мотивите от решението на ВАС за връщане на частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“?

– Знаехме какво ни очаква, привлякохме допълнителни юристи към БАБХ и четохме мотивите. Впрочем, първоначално в Хасковския административен съд и в Софийския административен съд ние спечелихме. Най-интересното е, че по същия казус, същият съдия написа точно обратното! Възможно ли е да има две истини?

Това решение води ли до реванш на задкулисието на ГКПП „Капитан Андреево“?

– Не бих казал реванш. В тази ситуация реванш трудно ще се получи. Твърде високо се вдигна този казус – и у нас, и в Европа.

Започна ли поне да губи милионите си задкулисието на границата?

– Там най-печеливши са товаро-разтоварните дейности. Задачката е проста: имаш 70 000 камиона, умножаваш ги по 500 лв. и колко се получава? "Само" 35 милиона. Имаш 26-има работници със заплати от по 1300 лв., но всички режийни по предния договор са били плащани от БАБХ – колко са разходите?

На какво ниво според вас е ръката, която е държала чадъра над тази далавера – средно, високо или най-високо?

– На най-високо, но и на средно, и на ниско равнище. Като гледам кои хора ме обиждат и пишат глупости срещу мен, това са бивши министри, вицепремиери – за да тръгнат да пишат, значи са участвали в далаверата.

Вие сте втори в пловдивската листа на "Продължаваме промяната", а мотото на предизборната ви кампания е „Да довършим работата“. Какво конкретно имате да довършите вие?

– Виждам себе си като представител в комисията по земеделие на парламента. Нашата политическа сила е с младежки профил, но има нужда и от опит. С проф. Денков се шегуваме, че ние сме от групата на мъдреците в ПП. Г-н Петков вече анонсира, че ще направим законови промени, например в Закона за държавната собственост и други актове. За да стане така, че дори и да плащат, да не могат да правят далавери на българската граница.  Да няма такива срамни договори като този, подписан на 31 декември миналата година.

Като учен и специалист бихте ли казали каква е цената на красивите зеленчуци и плодове, които виждаме на сергиите?

– За да произведеш нещо съвършено за окото има нещо несъвършено в предходните дейности. Повечето от хората вече знаят, че ябълките със струпейчета не са пръскани и затова не са така съвършени на вид. Сегашните технологии позволяват красиви плодове и зеленчуци да бъдат произвеждани с участието на различни видове пестициди. Анализирал съм проби, в които откриваме наличие на няколко пестицида в един и същи продукт, използват се цели букети от химикали и всеки един от тях е под допустимата норма. Пратката минава през контрола, защото производителят е намерил правилната за него комбинация от вещества, за да добие „прекрасния“ плод. Но колко опасен за хората е комулативния ефект от всички тези пестициди? Ще внеса този въпрос за разглеждане в европейския орган по безопасност на храните.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *