ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Албания скъса отношенията си с Иран заради кибератака

еди рама

Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република Иран да бъдат незабавно прекратени, съобщи АТА.

Министър председателят на страната Еди Рама направи днес видеообръщение, свързано с решението на албанското правителство в отговор на тежката кибератака към дигиталната инфрастуктура на правителството на Република Албания. В обръщението на премиера се казва, че „на 15 юли нашата страна страна стана обект на тежка кибератака, която имаше за цел да срине дигиталната инфраструктура на Републиката, парализиране на публичните услуги, както и кражба на данни и електронни кореспонденции от правителствените системи. Атаката не постигна целта си. За сравнение с целите на агресора, щетите могат да се считат за малки.“

„Цели седмици се работеше паралелно, ден и нощ, и за възстановяване на работата на всички системи, и за разкриване на агресора. В сътрудничество със специални партньорски агенции за дигитален антитерор, които дойдоха с екипите си в Тирана, успешно бе разкрито, без капка съмнение, че атаката към Албания на 15 юли не е била дело на отделни индивиди или независими групи, а на държавна агресия. След задълбочените проучвания разполагаме с неопровержими доказателства, че киберагресията към страната ни е дирижирана и спонсорирана от Ислямска Република Иран, която е наела четири групи за атаката към Албания. Измежду тях е и една от групите с най-лоша слава в международния кибертероризъм, автор или съавтор на по-ранни атаки към Израел, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Кипър“, съобщи Рама.

„Информирали сме стратегическите си съюзници, партньорските ни държави в НАТО и няколко други приятелски страни, с които сме споделили и неоспоримите резултати от разследването, доказващо източника на агресия“, заяви Рама.

„Решението /на Министерския съвет в Албания/ е връчено с официална нота на посолството на Ислямска Република Иран, от която се изисква да напусне територията на Република Албания заедно с целия си дипломатически и техническо-административен персонал, включително и този по сигурността“, подчерта Рама.

АП предаде, че администрацията на Байдън е съобщила, че подкрепя предприетото действие на Албания, която е съюзник на САЩ.

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник. 

По информация от началото на месец август на Асошиейтед прес, която се позова на американска фирма за киберсигурност, за кибератаката бе казано, че вероятно е дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *