ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Амнести Интернешънъл: България посяга на плурализма в медиите

амнести интернешънъл

Вместо да се справят с дълбоко вкоренените социално-икономически неравенства, за да осигурят справедливо възстановяване от пандемията от Ковид-19, през 2021 г. държавите в Европа предприеха продължителна атака срещу защитата на правата на човека, взимайки на прицел мирни демонстранти, журналисти, правозащитници, съдебни органи и организации на гражданското общество в опит да заглушат инакомислието, казва правозащитната организация "Амнести Интернешънъл"  по повод публикуването на годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света. България е посочена като една от страните, посегнали на независимостта и плурализма на обществени медии.

Докладът,  озаглавен "2021/22 г.: Състоянието на правата на човека в света", подробно описва как през двете години на пандемията Европа се е сблъскала с възход на авторитаризма, който продължава все още и който понякога е оправдаван със защитата на населението от Ковид-19.

"Катастрофалните последици за правата на човека, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, не трябва да засенчват по-общите тенденции, които през последната година променят Европа по един смущаващ начин. Неуспехът на европейските държави да се справят с дълбоко вкоренените неравенства, изострени от въздействието на пандемията, се добавя към отстъплението от правата на човека, ставащо често под прикритието на драконовски мерки срещу разпространението на Ковид-19", казва Мари Струтерс, директорка на "Амнести" за Европа и Централна Азия.

Организацията посочва, че правителствата в Полша, Грузия, Киргизстан и Турция са продължили да подкопават независимостта на съдебната власт, като по този начин бива отслабван важен механизъм за контрол на изпълнителната власт. 

В доклада се посочва още, че в Русия, Беларус и редица други страни властите са наложили различни ограничения на свободата на изразяване и свободата на медиите. Журналисти от Босна и Херцеговина и Хърватия станаха обект на стотици искове за клевета, често пъти подавани от политици. България, Чехия и Словения посегнаха на независимостта и плурализма на обществени медии. Турция продължава да бъде една от страните в света с най-много журналисти в затвора, заявява правозащитната организация.

"Амнести" отбелязва и резкия контраст между доброто посрещане в повечето европейски държави на украинците, което се наблюдава днес, и цялостната тенденция в европейската политика в областта на миграцията и предоставянето на убежище през 2021 г., през която година се наблюдаваше продължаващо укрепване на много граници, изтласкване на мигранти, широко разпространено приемане на случаи на смърт и мъчение на границите като възпиращ фактор за незаконната миграция, както продължаващото и сега размиване на правилата за закрила на бежанците.

Организацията констатира и ръст на расизма, насочен срещу чернокожи, мюсюлмани, роми и евреи. Престъпленията от омраза срещу евреи се увеличиха в Австрия, Германия, Италия и Обединеното кралство, отбелязва "Амнести Интернешънъл". Констатира се отстъпление по отношение на защитата на правата на жените в Европа.

В разгара на пандемията от Ковид-19 държавите членки на ЕС и Обединеното кралство се запасиха с повече дози ваксина от необходимото, като същевременно си затваряха очите, докато фармацевтичните гиганти поставяха печалбите над хората, отказвайки да споделят технологиите си, за да позволят по-широкото разпространение на ваксините, допълва още организацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *