ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Асошиейтед прес уволни журналист, който писа за руски ракети, паднали в Полша

Асошиейтед прес

Асошиейтед прес уволни журналист, който написа, че руски ракети са паднали в Източна Полша. Това съобщи порталът The Daily Beast. Според него става дума за новина, публикувана на 15 ноември от агенцията, в която се твърди, цитирайки неназован високопоставен представител на американското разузнаване, че „руски ракети“ са пресекли полската граница, убивайки двама души. Тази информация беше активно цитирана в интернет и по телевизията и "изплаши света", отбелязва порталът.

На 16 ноември агенцията направи корекция и премахна новината. В бележката се посочва, че Асошиейтед прес "погрешно е съобщила" за падането на "руски ракети". Агенцията признава, че ракетите "най-вероятно са били изстреляни от Украйна".

На 21 ноември агенцията уволни журналиста Джеймс Лапорта, който притежава оригиналната история. Според портала новината е написана в съавторство с Джон Лестър, но той все още работи в Асошиейтед прес.

Един от проблемите с материала беше, че информацията се основаваше на данни от един източник, въпреки че правилата изискват „повече от един източник, ако източникът е анонимен“. Представител на агенцията, който разговаря с The Daily Beast, не коментира информацията за уволнението на свой колега, но се позова на "строгите редакционни стандарти и практики на AP". Отделно, уволнението на журналиста беше съобщено от The Washington Post, който отбеляза, че 35-годишният Лапорта е загубил работата си след "малко разследване".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *