ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК очаква България да разследва стрелба по сирийски бежанци

еврокомисия знаме на ес европейски съюз

Европейската комисия изрази днес очакване България да разследва твърденията за стрелба по сирийски бежанци на границата с Турция. 

Становището на комисията е добре известно – очакваме националните власти да разследват твърденията и да предприемат бързо съответните действия, заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси. Разглеждаме сериозно всички твърдения за нарушения по европейските граници. Насилието и загубата на живот са неприемливи, добави той.

Говорителят уточни, че не е работа на европейската гранична служба Фронтекс да разследва подобни твърдения. Въпросът е в ръцете на националните власти, посочи говорителят.

В официална позиция, изпратена до БТА, от МВР посочват, че няма данни да е стреляно по сирийски бежанци на границата. Според вътрешното министерство става дума за пореден случай на агресия от страна на опитващи се да преминат незаконно в страната ни.

Позицията е по повод на видеоматериал и снимки на няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци, един от които е ранен.

МВР уточнява, че случаят е от 3 октомври, когато в района на 92 гранична пирамида патрулиращи предотвратяват опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничния патрул групата се оттегля обратно на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, проявявайки агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебния автомобил и охранителната кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай. Нанесени са значителни материални щети на български служебен автомобил.

Месец по-късно на съвместно заседание между България и Турция е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрелът. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произвеждани изстрели, посочват от МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *