ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Екипът на МААЕ пристигна в АЕЦ “Запорожие”

запорожка АЕЦ запорожие

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна в АЕЦ "Запорожие" в Югоизточна Украйна – най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е под контрола на Русия от март. Твърди се, че мисията за наблюдение на МААЕ в подложената на обстрел електроцентрала може да се окаже по-кратка от предвиденото. Екипът, оглавяван лично от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, пристигна с голяма колона от автомобили. На място има сериозно присъствие на руски войници. Мисията се забави заради съобщения за сражения около АЕЦ-а.

Екипът на агенцията за ядрена безопасност на ООН ще разследва условията, свързани със сигурността на централата, наложили изключването на един от реакторите. Украинският ядрен оператор "Енергоатом" съобщи по-рано днес, че руски обстрел с миномети е довел до изключване на един от реакторите от система за аварийна защита. Компанията добави, че обстрелът подчертава риска, на който са изложени инспекторите от МААЕ, които ще оценяват безопасността на централата.

"Има повишено ниво на военна активност, включително тази сутрин, до съвсем скоро", каза Гроси и допълни, че, след като е бил осведомен за ситуацията от украинските въоръжени сили, е решил да продължи въпреки рисковете. "Но след като преценихме предимствата и недостатъците и след като стигнахме толкова далеч, няма да спираме", посочи той. Говорител на МААЕ по-късно отбеляза, че мисията е била забавена на контролираната от Украйна страна на фронта в продължение на около три часа и добави, че Гроси "лично е преговарял с украинските военни власти, за да може тя да продължи".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *