ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС ще разположи гранична охрана на Frontex в балканските страни

Европейският съюз ще разположи агенцията на ЕС за граничен контрол Frontex в балканските страни, които искат да се присъединят към общността. Това съобщи вестник Financial Times. Това ще бъде първият път, когато служителите на Европейската гранична агенция ще бъдат разположени извън нейната юрисдикция.

Тази инициатива беше издигната в навечерието на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана.

Причината за подобна мярка беше фактът, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и непризнатото Косово имат споразумения за безвизов режим с трети страни, включително тези с ниски доходи.

Брюксел е обезпокоен от нарастващия поток от нелегални мигранти, които влизат в ЕС през Балканите. През първите 10 месеца на тази година броят на гражданите на трети страни, влезли незаконно на територията на общността през балканските страни, е нараснал до 130 000 души. Това е най-високият процент от 2015 година.

„Регламентирането на визовия режим е задължително условие“, коментира Маргаритис Схинас, вицепрезидент на Европейската комисия. „Недопустимо е Западните Балкани да имат визови споразумения с трети страни, чиито граждани се възползват от вратички, за да влязат в ЕС“, добавя той.

Разполагането на части на Frontex на Балканите може да започне още в първите месеци на следващата година. „Това ще помогне за засилване на граничния контрол по целия миграционен маршрут в сътрудничество с националните гранични служби и ще намали потока от нелегални мигранти“, уточнява изданието.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе в Тирана на 6 декември. Освен проблемите на миграцията, на него ще бъдат обсъдени координацията на външната политика и политиката за сигурност на балканските страни с общата политическа линия на Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *