ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕС: Умишлени действия са причинили течовете от “Северен поток”

северен поток

Всички данни показват, че течовете от газопровода "Северен поток" се дължат на умишлени действия. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той допълва, че Европейският съюз ще подкрепи всяко разследване за цялостно изясняване какво и защо се е случило, и ще предприеме стъпки за повишаване на устойчивостта в областта на енергийната сигурност. ЕС е дълбоко загрижен от повредите по газопровода, изтъква Борел.

По неговите думи сигурността и опазването на околната среда са първостепенни задачи. Подобни събития не са случайни и засягат всички ни. Всяко умишлено увреждане на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще получи силен и единен отговор, заявява върховният представител.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече по-рано пробивите по газопровода "саботаж". По думите ѝ всяко подобно посегателство ще получи "възможно най-строг отговор". От Брюксел вече обявиха, че ще бъде проведено пълно разследване, за да се установи кой е прекъснал "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Фон дер Лайен описа разследването като задача от първостепенна важност.

Във вторник Дания предупреди, че в районите на течовете има толкова много метан, че е възможна експлозия. Не е изключено ако минат оттам, корабите да не могат да плават. Течовете на газ могат да продължат няколко дни или дори повече от седмица. Това обясниха експерти след взривовете, които повредиха газопроводите. 

Германия нарече случая "целенасочена атака". Малко по-късно Швеция и Дания се присъединиха към тази оценка. "Русия използва газа като оръжие срещу Запада. Те се опитват да подкопаят подкрепата ни за Украйна. Опитват се да я направят прекалено скъпа. Трябва да разгледаме варианта, в който тези взривове носят полза на Русия чрез опит да бъде дестабилизиран пазара на горива в Европа, да бъде създадена още по-голяма неизвестност и несигурност от сегашната. Трябва да се отбележи още, че взривовете станаха точно в деня, в който беше открит газопровода "Балтийска тръба". Той минава точно през този район”, каза датският военен анализатор Андерс Нилсен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *