ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Етиопия с най-голямото водноелектрическо съоръжение в Африка

Етиопия

Етиопия започна производството на електроенергия от язовир "Възраждане" на Сини Нил, предаде агенция „Франс прес“.

"Възраждане" или Grand Ethiopian Renaissance Dam – GERD, е с общ производствен капацитет от 6500 мегавата и е най-голямото водноелектрическо съоръжение в Африка. Очаква се то да осигури електроенергия за населението на Етиопия – над 110 милиона души.

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед обяви официално днес (20 февруари) началото на производството на електроенергия от внушителния язовир, струващ 4.2 милиарда долара.

Абий Ахмед лично е пуснал производството, като натиснал поредица от бутони на електронен монитор и така задействал една от общо 13-е турбини.

"Отсега нататък нищо няма да спре Етиопия", категоричен бил Абий Ахмед. Той изразил желание да изнася чиста електроенергия в Европа чрез Судан и Египет. В същото време ръководителят на язовира – Кифле Хоро заявил, че до окончателното приключване на проекта ще са необходими до три години.

На фона на обявените амбициозни планове на Абий Ахмед да изнася електроенергия за Стария континент, анализатори припомнят, че още от лансирането на идеята за изграждането на гигантския язовир "Възраждане"  между Етиопия, Судан и Египет се появило напрежение. Причината – и Судан, и Египет, зависят от водните ресурси на река Нил.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *