ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Финландия очаква подкрепа от Унгария за приемането в НАТО

Финландия знаме

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че е уверен в подкрепата на Унгария за ратифицирането на молбата на скандинавската държава за присъединяване към НАТО, съобщи ДПА.

"Хубаво е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификация на членството ни в НАТО", написа Саули Нинистьо вчера в Туитър след телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в западния военен алианс след нахлуването на Русия в Украйна. Всички 30 членки на НАТО трябва да ратифицират присъединяването им и 28 от тях вече са го направили – изключенията са само Унгария и Турция.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто заяви, че неговият унгарски колега Петер Сиярто му е потвърдил, че Унгария ще разгледа кандидатурите на Финландия и Швеция едновременно и няма да поставя никакви условия към процеса на присъединяване. Той съобщи това на среща в Хелзинки, като беше цитиран от Финландското радио и телевизия.

Правителството на Орбан внесе проектозакона за ратификация в парламента преди седмици. Контролираният от управляващите парламент обаче все още не го е включил в дневния ред.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *