ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия поема контрола над местното подразделение на “Роснефт”

роснефт руски петрол нефт

Германия поставя дейностите на местното подразделение на руския петролен гигант "Роснефт" под попечителството на германски държавен регулатор, съобщиха световните агенции. 

Германското подразделение на "Роснефт" управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет и според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност. 

Дейностите на "Роснефт" в Германия, които осигуряват около 12 процента от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, са поставени под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи, уточнява Франс прес, позовавайки се на съобщение на министерството на икономиката.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и премиерът на провинция Бранденбург ще представят по-късно днес подробности около решението относно подразделението "Роснефт Дойчланд" (Rosneft Deutschland), което е сред най-големите предприятия за преработка на петрол в страната. 

Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90 процента от горивата за столицата Берлин. Тя получава целия необходим й суров петрол от петролопровода "Дружба" от построяването си през 60-те години. Министерството на икономиката посочва също така, че има дългосрочни планове за бъдещето на рафинерията, в която работят около 12 000 души. 

Освен нея под държавен контрол се поставят и рафинериите "МиРо" (MiRo) и "Байернойл" (Bayernoil), както и подразделението "Ер Ен рифайнинг енд маркетинг" (RN Refining & Marketing GmbH), уточнява АП.  

"Роснефт" по-рано указа, че не възнамерява да спира вноса на руски петрол въпреки перспективата за влизане в сила на ембарго от страната ЕС от 1 януари 2023 година. 

Тази година германските власти поеха контрола и над дружеството "Газпром Германия", подразделение на руския концерн "Газпром". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *